Patrijarh Porfirije: Situacija na KiM ozbiljna, molio sam da se sačuva mir

0

BEOGRAD – Patrijarh SPC Porfirije izjavio je danas, poslije sastanka u Patrijaršiji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je situacija na KiM veoma ozbiljna i da su tenzije dostigle tačku iz koje mogu lako da se otvore putevi koji niko od nas ne želi, jer nas ne bi odveli u mir i kakvu takvu ravnotežu, kao i da je zato i lično molio Vučića da učini sve da se sačuva mir i da ne dođe do oružanih sukoba.

Porfirije je rekao da je istinski, malo je reći, tužan, ne samo lično već i zbog srpskog naroda na KiM i monaha i monahinja i sveštenstva koji su sa radošću očekivali da poglavar njihove crkve posjeti Pećku patrijaršiju, prenosi Tanjug.
“Samo ću reći da je Pećka patrijaršija za naš narod i crkvu i poglavara crkve ono što je Vatikan ili Lateran za katolike. Zamislite da neko bez ikakvog razloga, sa komičnim obrazloženjima, samo zato što mu se hoće zabrani papi da uđe u Vatikan ili da ode u Lateran”, zapitao je patrijarh Porfirije.
Istakao je da je siguran da bi čitav svijet ustao na noge i da ne postoji “pod kapom nebeskom” da neko ko odlučuje ne bi digao svoj glas, jer neko uskraćuje prava poglavaru Rimokatoličke crkve.
“Da li postoji jedan poglavar neke verske zajednice koji ne može da poseti svoj narod i vernike i ne može da uđe u svoju kuću”, zapitao je Porfirije.
Poručio je da “moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir”.
“I molio sam i lično predsednika, kao i čitavu vladu, da učini sve da se sačuva mir i da ne dođe, ne daj Bože, od oružanih sukoba jer nikome dobro doneti neće. To molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali jednako molim i velike sile  i institucije političke  koje su važne u centrima moći da i oni daju sve od sebe da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći o svakog interesa”, istakao je patrijarh SPC.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da jučerašnja zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju patrijarhu SPC Porfiriju najbolje govori o onima koji su to organizovali ističući da je to samo djelimično prištinski režim, a drugim dijelom međunarodna zajednica.
Vučić je, nakon sastanka sa patrijarhom SPC Porfirijem u Patrijaršiji, kazao da je  patrijarha tokom sinoćnjeg razgovora, kao i današnjeg upoznao sa sveokupnom situacijom iz različitih uglova – političkih, ali i bezbjednosnih.
“Jučerašnja zabrana ulaska na KiM koju su prištinske vlasti izvele patrijarhiju srpske crkve i onemogućavanje da ode u našu svetinju čini mi se da najbolje govori o onima koji su to organizovali, a to je samo delimično prištinski režim, jer je bilo dovoljno samo da pogledate saopštenja onih koji su nas ceo dan uveravali da će oštro reagovati”, kazao je Vučić.
Dodaje da “smo iz tih saopštenja mogli da shvatimo da su Srbi krivi što imaju Srpsku pravoslavnu crkvu i što je patrijarh poželeo da ode u svetinju”.
“To je jedna od najvećih sramota koju se sebi mogli da priušte, nije naša, to je njihova sramota”, kazao je Vučić i dodao da “šta god da rade ne mogu ni patrijarha, ni SPC da otmu iz duše, iz srca srpskog naroda na KiM”.
“Ali, taj događaj je važan da vidimo kakav je odnos onih koji odlučuju, prvenstveno, sa zapada prema našem narodu i našoj zemlji”, kazao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име