PČELARIMA U MILIĆIMA PODIJELJENA OPREMA

0

MILIĆI – Pčelarima sa područja opštine Milići koji se bave pčelarstvom profesionalno, ali i onima koji tek ulaze u ovaj posao danas je u okviru projekta “Zaštitimo pčele, spasimo eko-sistem”, čija je vrijednost 80.000 evra, podijeljena oprema neophodna za razvoj pčelarstva.

Načelnik opštine Milići Marko Savić rekao je da je “Zaštitimo pčele, spasimo eko-sistem” jedan od najznačajnijih projekata i ovo je najveće ulaganje kada je riječ o pčelarstvu na području opštine.

“Opština u projektu učestvuje sa oko 28.000 evra, što je važan korak u razvoju ove grane proizvodnje koja će biti okosnica u poljoprivrednom razvoju u perspektivi”, dodao je Savić.

Samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Dejan Golić istakao je da u opštini ima oko 400 registrovanih poljoprivrednih proizvođača i da je ova lokalna zajednica za 2022. godinu iz budžeta izdvojila 100.000 KM za podsticaje poljoprivrednicima.

“I u budućnosti ćemo izdvajati u saradnji sa resornim ministarstvom, a uglavnom ćemo se bazirati na pčelarstvo, proizvodnju mljijeka, voćarstvo i vanredne okolnosti”, izjavio je novinarima Golić.

Predsjednik milićkog Udruženja pčelara “Matica” Marko Tomić izjavio je da su projektom obuhvaćena 23 pčelara i da je ovo prva lokalna zajednica koja dobija opremu od donatora.

“Zadovoljni smo. Ovo je oprema potrebna svakom od nas. Projekat je idealan, očekujemo priliv novih članova. Imamo već tri žene koje su se prijavile. Početkom maja startovaće škola pčelarstva koja će trajati godinu dana”, izjavio je Tomić.

Projekt menadžer Udruženje za razvoj i afirmaciju društva “Nodas” iz Sarajeva Šemsudin Maljević rekao je da su ovo prve isporuke korisnicima i da će putem ovog projekta Udruženju pčelara biti usmjereno 12.000 evra za povećanje kapaciteta.

“To će im omogućiti da sami proizvode repromaterijal, pogače ili slično jer važno je da pčelari vide dobrog i jakog partnera u Udruženju, i da bi se povećalo članstvo. Putem projekta imaćemo obuke za koje će biti objavljen poseban poziv”, izjavio je Maljević.

Porodica Gordane Stjepanović počela je da se bavi pčelarstvom prije godinu dana, zahvaljujući sinu Milu koji ima 14 godina i kome je komšija pčelar usadio ljubav prema ovome, iz početka za porodicu, samo hobiju.

“Imali smo samo pet košnica, a s ovim projektom se ukazala prilika da proširimo. Projekat je povoljan, isplativ, posebno za početnike jer su ulaganja velika. Upisali smo se za košnice, vrcalje, pogače, odijela”, izjavila je Stjepanovićeva.

Miloš Dukić, koji se pčelarstvom bavi od 2011. godine i ima oko 20 pčelinjih društava, rekao je da je danas dobio sanduke da bi pojačao društva i osnovnu opremu za poboljšanje kvaliteta rada i proizvodnje.

“Svaki projekat ovog vida poboljšava situaciju na području naše opštine. Spriječiće odliv mlađeg stanovništva jer ovo je dodatna zarada”, izjavio je Dukić.

Opština Milići, Udruženje “Nodas” iz Sarajeva i Udruženje pčelara “Matica” Milići potpisali su prošle godine Memorandum o razumijevanju čiji je cilj razvoj pčelarstva i proizvodnja meda na području ove lokalne zajednice, putem projekta ukupne vrijednosti 80.000 evra.

Ovim projektom pčelari su podržani grantovima od 3.000 evra, a korisnici su učestvovali vlastitim sredstvima od 15 odsto. Udruženja će imati podršku od 12.000 evra, a takođe će učestvovati sa 15 odsto. Opština je učestvovala sa 35 odsto na ukupnu sumu projekta.

Projekat “Zaštitimo pčele, spasimo eko-sistem” finansira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, uz superviziju organizacije “Help”, a sufinansijeri su opština Milići i Udruženje pčelara “Matica”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име