PETROVIĆ: POBJEDA KOALICIJE NA IZBORIMA OMOGUĆAVA STABILNOST SRPSKE

0

BANJALUKA – Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović ocijenio je da pobjeda SNSD-a i koalicije na opštim izborima omogućava stabilnost Republike Srpske, navodeći da bi nova vlada Srpske trebala da bude formirana do kraja godine, a vjerovatno i prije.

Petrović je naglasio da će opredjeljenje Republike Srpske i u narednom periodu ostati stabilnost kako bi se oduprla kontinuiranim pritiscima.

On je rekao da je naredni period – period jačanja Republike Srpske.

“Smatram da Republiku Srpsku možemo da odbranimo od napada jakom većinom u parlamentu i vjerujem da će nam prići neki politički subjekti kada uvide da je ovaj način rada ispravan i da stvarno želimo da očuvamo i unaprijedimo Srpsku”, rekao je Petrović za ATV.

On je rekao da je u Srpskoj neophodno sprovesti reformu obrazovnog sistema, od vrtića pa nadalje, dodajući da bolonjski sistem obrazovanja nije donio rezultate.

Prema njegovim rječima, lider SNSD-a Milorad Dodik pokazao je da zna gdje je put Republike Srpske, što je pokazala njegova pobjeda i pobjeda koalicije.

Petrović kaže da slijedi održavanje Sabora i Glavnog odbora SNSD-a, ističući da je smjernica politike ove stranke osvježavanje kadrova i dovođenje novih lica koja će moći da se uhvate u koštac sa svim tokovima.

Kada je riječ o situaciji u zajedničkim institucijama BiH, on je naglasio da su SNSD i koalicioni partneri u protekle četiri godine radili dobro i sačuvali Republiku Srpsku, te da ona nije ugrožena, niti su njene nadležnosti derogirane.

“Svakako da tamo treba `pročistiti` mnogo toga i da ti kadrovi koji će ojačati Srpsku i vraćati njene nadležnosti budu jedinstveniji. Važno je da srpski korpus bude što snažniji, jer je to proces”, rekao je Petrović.

Petrović je naglasio da će i partnerska saradnja sa strankama iz Federacije BiH imati za cilj jačanje Republike Srpske.

On kaže da je, zbog svega što se dešavalo – blokiranja investicija u Srpskoj poput “Buk Bijele”, aerodroma Trebinje i drugih, važno da Republika Srpska u institucijama u Sarajevu ima jaku reprezentaciju i kadrovsku strukturu.

“Ako to ne budu omogućili, onda mi tu nemamo šta tražiti. Kadrovi koji u Sarajevu ne budu radili za Srpsku neće biti dobro primljeni”, naglasio je Petrović.

Govoreći o proteklim izborima, Petrović je istakao da je sve bilo vidljivo u izbornoj noći 2. oktobra i da nije bilo prirodno da opozicija proglašava izbornu pobjedu dok se praktično nisu ni počeli brojati glasovi za predsjednika i potpredsjednike Srpske.

“To je bio scenario za pokušaj `obojenih revolucija` i destabilizacije Republike Srpske”, rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da su SNSD i koalicioni partneri pobijedili na sva četiri nivoa, a da je opozicija željela da predstavi svoju snagu na neki drugi način.

Petrović je dodao i da je zadovoljan rezultatima SNSD-a u Trebinju koji je osvojio 43 odsto glasova, a kandidati ove stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske, Željka Cvijanović i Milorad Dodik, zabilježili su ubjedljive pobjede.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име