Po prvi put CIK objavio Izvod birača za glasanje van BiH

0

SARAJEVO – U ovom izbornom ciklusu suočili smo se sa enormnim brojem prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK).

Uprkos kašnjenju u usvajanju Budžeta i kašnjenju u angažovanju dodatnog osoblja i opreme uspjeli  samo sve prijave da obradimo u zakonskom roku – rekli su u CIKU-u.

Dodali su da je uočen veliki broj prijava.

– U okviru ove aktivnosti uočen je veliki broj prijava koje su ukazivale na moguće zloupotrebe u izbornom procesu. Iz navedenog razloga, u okviru ove aktivnosti urađen je i veliki broj dodatnih provjera i analiza svake pojedinačno pristigle prijave, u cilju eliminisanja svake eventualne prijave koja ukazuje na zloupotrebu ili ima neku drugu manjkavost, saopšteno je danas iz Centralne izborne komisije.

Navode da je CIK na sjednici 1.oktobra ove godine donio Odluku  o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine sa upisanih 101.771 biračem, kao i i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine za 27.960 birača, piše Avaz.

Kao institucija koja je odgovorna za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska za teritoriju BiH, a potpuno uvažavajući i  preporuke iz Završnog izvještaja OSCE/ODIHR-a (Izborne posmatračke misije) iz 2018. godine, Centralna izborna komisija BiH je prvi put na svojoj internet stranici objavila Izvod registrovanih birača za glasanje van BiH.

Posmatračka misija ODIHR-a je u navedenom izvještaju preporučila:

– U svrhu povećanja povjerenja javnosti u integritet procesa registracije birača, razne zainteresovane strane, uključujući i političke stranke i organizacije građanskog društva bi se mogle pozvati da učestvuju u reviziji biračkih spiskova koju bi inicirao i nadzirao CIK BiH. Stoga, želimo da istaknemo da je upravo Centralna izborna komisija BiH svojim aktivnostima i činjenicom da je spisak registrovanih birača za glasanje van BiH po prvi put učinila javnosti dostupnim podstakla sve aktere u izbornom procesu da izvrši uvid u Centralni birački spisak i da reaguju ukoliko postoje sumnje u tačnost biračkog spiska.

Odluka o je objavljena na stranici izbori.ba, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka Centralne izborne komisije BiH o odbijenim prijavama sa navedenim razlozima odbijanja kojoj se može pristupiti putem unošenja ličnih podataka u aplikaciju “Provjerite status vaše prijave” – navode iz CIK-a.

U roku ostavljenom za žalbe Centralna izborna komisija BiH je primila više od 3.500 podnesaka koje u ovom trenutku razmatra.

– Obavještavamo javnost da će Centralna izborna komisija BiH dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora 2020. godine i mehanizmima predviđenim Izbornim zakonom BiH spriječiti sve izborne nepravilnosti. Ukoliko nam i nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska bude dostavljen dokaz (Izjava i slično) da je birač bez njegovog znanja registrovan da glasa putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inostranstva na ime tog birača neće biti brojan, a birač ostvaruje svoje biračko pravo u gradu prebivališta na biračkom spisku za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje – navodi se u saopštenju.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име