Počinje isplata pomoći energetski siromašnim domaćinstvima u Srpskoj

0

BANJALUKA – Isplate pomoći za grijanje za energetski siromašna domaćinstva u Republici Srpskoj počele su danas, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Kako su naveli u saopštenju, očekuje se da potrošači koji ispunjavaju uslove za finansijsku pomoć iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA 3 Evropske unije, ovu pomoć dobiju u toku ovog mjeseca.

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske danas je počelo isplatu pomoći za grijanje za penzionere, korisnike samostalne penzije u iznosu do 350 KM,  i to posredstvom banaka i “Pošta Srpske“.

“Istovremeno, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske počelo je sa isplatom pomoći za grijanje za energetski siromašna domaćinstva za korisnike koji ovu pomoć primaju posredstvom banaka. Nakon toga očekuje se nastavak isplate i za potrošače koji će novac primiti poštanskom doznakom putem ‘Pošta Srpske'“, navedeno je u saopštenju Vlade Republike Srpske.

Iz Vlade Srpske podsjećaju da finansijska pomoć za troškove grijanja po domaćinstvu iznosi 476,46KM.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske zaduženo je za isplatu sredstava za sljedeće kategorije potrošača:

– nezaposleni borci od prve do pete kategorije mlađi od 60 godina, koji su korisnici mjesečnog novčanog primanja na osnovu Odluke o isplati mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od prve do pete kategorije;

– borci od prve do pete kategorije stariji od 60 godina, koji se prema ažuriranim podacima iz evidencija Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite nalaze u stanju socijalne potrebe;

– korisnici penzije (osim srazmjerne) u iznosu koji ne prelazi polovinu najniže plate utvrđene Odlukom o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2023. godinu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske isplaćivaće sredstva za kategorije:

– korisnici prava na novčanu pomoć po osnovu zakona kojim se uređuje oblast socijalne zaštite;

– korisnici prava na dodatak na djecu po osnovu zakona kojim se uređuje oblast dječije zaštite;

– lica starija od 65 godina pod uslovima propisanim Odlukom o načinu realizacije paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima Vlade Republike Srpske, a koji su se našli na utvrđenom spisku korisnika nakon sprovedene procedure javnog poziva.

Iz Vlade Srpske podsjećaju da je nakon sprovedenih procedura, Vlada Srpske utvrdila da je ukupan broj lica čija domaćinstva ispunjavaju uslove za dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja u Republici Srpskoj više od 67.000.

“Riječ je o paketu energetske podrške energetski siromašnim potrošačima/ugroženim domaćinstvima kroz dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA 3 za 2023. godinu Evropske unije. Cilj dodjele ove pomoći jeste ublažavanje posljedica negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize. Imajući u vidu veliki broj korisnika, kao da je za određene potrošače potrebno provjeriti ažurnost nekih ličnih podataka važnih za isplatu pomoći, zahvalni smo svim korisnicima za strpljenje tokom ovog perioda“, naveli su u saopštenju iz Vlade Republike Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име