POČINJU PRIPREME ZA IZGRADNJU NOVE CRKVE

0

BRATUNAC – Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić pokrenuo je danas, po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, inicijativu za izgradnju sabornog hrama i centralnog spomen-obilježja za, kako je navedeno, žrtve genocida nad srpskim narodom opštine Bratunac i srednjeg Podrinja u 20. vijeku, saopšteno je iz Rankićevog kabineta.

Rankić je najavio donošenje odluke o izmjeni Regulacionog plana za naseljeno mjesto Bratunac, gdje će biti izgrađen pomenuti hram i obilježje.

“Hram će biti izgrađen u centralnom dijelu ovog mjesta i predstavljaće svojevrsni spomenik svim našim mučenicima postradalima, koji su ubijeni samo zato što su bili pravoslavni Srbi, i biće simbol vaskrsenja srpskog naroda”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je nakon uklanjanja pravoslavnog hrama Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Konjević Polju, na ovom području, a i šire, došlo do ogorčenja naroda i nažalost, do potencijalnih međunacionalnih tenzija, a svemu tome doprinijele su i izjave bošnjačkih političara.

“Euforija i oduševljenje zbog rušenja pravoslavnog hrama nije pravi način odnosa prema ovoj delikatnoj situaciji. Pravi izazov je zajedno izgrađivati i služiti napretku, a ne rušiti, a naročito ne vjerske objekte”, istakao je Rankić.

On naglašava da su ovi događaji osnažili i ujedinili srpski narod u borbi za istinu i pravdu.

“Svi ćemo zajedno izgraditi novi hram koji će vaskrsnuti na ljubavi, jedinstvu i ponosu srpskog naroda i koji niko neće moći srušiti”, poručio je bratunački načelnik i dodao da ga posebno raduje činjenica da se nakon subotnjeg događaja u Konjević Polju javio veliki broj ljudi koji žele da poklone svoje zemljište za gradnju hrama na novoj lokaciji, ali i da pomognu na svaki drugi način.

Zahvaljujući svima, Rankić je saopštio da je za izgradnju hrama jutros dobio blagoslov od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i da se u realizaciju kreće od ovog trenutka.

“Jutros je opština Bratunac otvorila namjenske račune za uplatu sredstava, te svako ko želi da pomogne, može to učiniti direktno uplatom na račun, kampanjom prikupljanja sredstava, širenjem informacija o izgradnji hrama, donatorskim večerima, kreiranjem trajnih naloga ili na način koji smatra svrsishodnim kako bi se u realizaciju ove Bogom nadahnute i blagoslovene izgradnje krenulo što prije”, poručuje Rankić.

Navedeni su i brojevi računa na koja se sredstva mogu uplatiti za izgradnju hrama:
-Račun u konvertibilnim markama: 5620038166039244
-Devizni račun:
IBAN: BA395620038166039923
SWIFT BIC: RAZBBA22

Za sve dodatne informacije, kao i bilo kakvu pomoć zainteresovani se mogu obratiti direktno u Opštinsku upravu Bratunac na telefon +387(0)56/410-176 ili na elektronsku adresu: nacelnik.opstinabratunac@gmail.com.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име