PODRINJE DALO OGROMAN DOPRINOS U OČUVANJU TERITORIJE I SRPSKOG NARODA

0

ZVORNIK – Podrinje je u toku proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata dalo ogroman doprinos očuvanju srpskog naroda i teritorije Republike Srpske i vrijeme je da se zaustavi oduzimanje njenih nadležnosti, istaknuto je danas u Zvorniku na obilježavanju 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i Zvorničke brigade.

Komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka brigadir Milorad Krajšumović podsjetio je na 12. maj, kako je rekao, bremenite 1992. godine, kada su narodni tribuni donijeli ispravnu odluku da se formira Vojska Republike Srpske sa zadatkom da odbrani teritoriju i sačuva srpski narod na vjekovnim ognjištima.

“S ponosom i uzdignuta čela kažemo da je Vojska Republike Srpske izvršila svoj zadatak i ostvarila zadani cilj, sačuvala naš narod, donijela mu slobodu, odbranila teritoriju i omogućila da ovaj naš prostor postane slobodan, ugodan, komotan za život svih ljudi dobre volje, ma koje vjere i nacije bili”, rekao je Krajšumović.

Krajšumović je naglasio da je Vojsku Republike Srpske naslijedio Treći pješadijski Republika Srpska puk koji ima častan zadatak da čuva uspomene na junake, tradiciju i naslijeđe slavne vojske kako bi se to prenosilo na mlađe naraštaje.

On je naveo da su danas u Zvorniku, glavnom gradskom ulicom, prodefilovali pripadnici puka i pronijeli ratne zastave pod kojima su Podrinjci časno vojevali u ratna vremena.

“Ovo su danas zastave mira koje polako predajemo na brigu i na čuvanje našoj djeci, našim potomcima sa porukom da se diče i ponose na ta slavna vremena svojih otaca i djedova, ali da svoju mladost i znanje treba da usmjere ka budućnosti kako bi bili na korist i narodu i cijeloj zajednici”, naglasio je brigadir Krajšumović.

Komandant Zvorničke brigade general Vinko Pandurević je rekao da veliki jubilej od 30 godina nije mali period ni za jednu državu, a kamoli za ljudski vijek.

Tekovine koje su ostvarili i Republika Srpska koju su stvorili, prema njegovim riječima, izgubila je dio nadležnosti dobijenih u Dejtonu, ali, kaže, više nema vremena za odstupanje, jer su satjerani uza zid kada je u pitanju autonomija Republike Srpske.

“Veličanstveno obilježavanje tridesetogodišnjeg jubileja formiranja Vojske Republike Srpske i ratne zastave Vojske Republike Srpske koje su bile pred nama, kojima smo se poklonili, a preko njih i sjenama svih palih boraca, pokazali smo da ćemo se i dalje boriti za autonomiju srpskog naroda, odnosno Republiku Srpsku u okviru dejtonske BiH”, rekao je Pandurević.

Pandurević je naglasio da je uvijek za Dejtonsku BiH, onakvu kako piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu, a ne da se oduzimaju nadležnosti.

General je istakao da ratne događaje i proživljeno vrijeme treba smjestiti u savremeni kontekst i vidjeti šta je moguće, a šta nije.

Zvornička brigada je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata imala 538 poginulih boraca, 32 nestala i 1.800 ranjenih, od kojih su 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

U Zvorniku je danas služen parastosom i položeni vijenci kod Spomenika za 1.080 poginulih boraca u odbrambeno otadžbinskom ratu.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položili komandanti Krajšumović i Pandurević, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata sa regije Birač, te predstavnici Gradske uprave Zvornik, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i parlamenta BiH, kao i odbornici Skupštine grada Zvornika.

(Foto: Arhiva)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име