PODRŠKA PLANIRANJU LOKALNOG POLJOPRIVREDNOG RAZVOJA

0

ZVORNIK – U Zvorniku je juče održana radionica u okviru projekta Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu /FAO/ pod nazivom “Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja u BiH”.

Naredna radionica biće održana kada bude izrađen nacrt strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja za grad Zvornik.

“FAO daje podršku izradi lokalne strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja”, rekla je konsultant na projektu Gordana Rokvić Knežić i navela da je plan da do kraja godine bude izrađen nacrt dokumenta koji bi ušao u javnu raspravu, a da se u prvom kvartalu iduće godine nađe i pred odbornicima Skupštine grada Zvornik.

Knežićeva, koja je i profesor sa Poljoprivednog fakulteta u Banjaluci, rekla je da je FAO zajedno sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara odabrao sedam opština i gradova u Republici Srpskoj, među kojima je i Zvornik, u kojima se realizuje ovaj projekat.

Prema njenim riječima, cilj radionice je da sa predstavnicima radne grupe i privrede izvršimo validaciju analize stanja do koje smo došli u posljednjih nekoliko mjeseci, da potvrdimo rezultate analize stanja i definišemo smjernice za budući razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj grada Zvornika.

“Nadamo se da ćemo u narednoj godini, uz pomoć FAO-a, da realizujemo pilot- projekat koji bi išao u korist onih prioriteta razvoja koje definišemo danas”, navela je Knežićeva.

Konsultant FAO-a za lance vrijednosti Miljan Erbez rekao je da je do sada grad Zvornik kandidovao lanac vrijednosti voća i njegovih prerađevina, o čemu će se konkretnije razgovarati, te pokušati identifikovati i neke nove lance vrijednosti koji mogu biti jedan od potencijala za razvoj u ovom gradu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Erbez je pojasnio da se razmatraju lanci vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji mogu uključiti veliki broj učesnika, od primarnih proizvođača do prerade i na kraju i konzumente tih proizvoda i koji u dugoročnom smislu mogu predstaviti opštinu, odnosno grad kao jedan od nosilaca razvoja u toj oblasti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име