Pomjerena sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH

0
epa

NJUJORK – Sjednica Savjeta bezbjednosti UN, koja je zakazana za danas i koja je trebala biti posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini, pomjerena je.

Ovu informaciju podijelio je novinar Erol Avdović na Fejsbuku te naveo da će biti pomjerena za srijedu 3. novembra ili čak kasnije, ali ne dalje od 5. novembra kada ističe mandat snagama EUFOR.

– “Rovovska borba” se vodi u UN oko toga kako da se suprotstavi ruskoj koncepciji. Scenario je izgledao veoma jednostavan: Ostaviti ovako (slab) EUFOR, poniziti OHR i nastaviti delegitimisati ovog Visokog predstavnika i tako podržati Dodika u njegovoj misiji izazivanja produžene krize u Bosni i Hercegovini – naveo je Avdović.

Dalje je nastavio:

– Rusi su naime u Savjetu bezbjednosti UN zaprijetili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR – ako se u Savjetu bezbjednosti obrati Kristijan Šmit. Ali, baš kao u dobrim Vestern filmovima na scenu je stupila američka diplomatska konjica. Sada Amerikanci imaju svoje uslove. Rekao bih, Amerikanci su sada postavili svoju crvenu liniju. Nastavlja se – dodao je Avdović.

Avdović je rekao i da se “sve sada poklopilo”, navodeći da je to “izravno američko suprotstavljanje Rusima oko BiH boravak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Glazgovu, gdje bi moglo doći de susreta sa američkim predsjednikom Džo Bajdenom, doprinosi tom pomjeranju u pravom smjeru”.

Podsjetimo, danas je bila najavljena sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj se trebalo raspravljati o BiH.

Danas je trebala biti obavljena prvo rasprava o produženju mandata Misiji EUFOR u Bosni i Hercegovini, dok se potom trebalo raspravljati o BiH i aktualnoj političkoj situaciji, na osnovu izvještaja visokog predstavnika, piše N1.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име