Popović: Prve doze “Sputnjik V” sa Torlaka za 15 do 20 dana

0

BEOGRAD – Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas da bi prve količine vakcine “Sputnjik V” sa “Torlaka” mogle da budu gotove za 15-20 dana.

Popović je za RTS rekao da je tim iz Srbije juče primio cijeli tim Ruskog Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” na čelu sa direktorom i da im je uručen sertifikat za proizvodnju “Sputnjik V” vakcine na “Torlaku”.

Prema njegovim riječima, u prestižnom ruskom institutu je utvrđeno da je sve potpuno isto kao kada se vakcina proizvodi u Rusiji.

“Odali su nam priznanje da smo zemlja koja je u najkraćem roku uspela da sprovede u delo dogovoreno i da završi postupak. Kontrolisano je 18 parametara na osnovu kojih je doneta odluka”, naveo je Popović.

Popović je najavio da će u narednih 10 – 15 dana krenuti supstanca iz Rusije, koja će dolaziti u specijalnim ambalažama, a da cvhe “Torlak” imati 10 do 15 dana da iskoristi tu stuptancu.

Naveo je da bi za početak na “Torlaku” trebalo da bude proizvedeno oko 100.000 vakcina i da se prve doze mogu očekivati za 15 do 20 dana.

“Vakcina sa ‘Torlaka’ biće po svetskim standardima”, naglasio je Popović.

On je rekao da su Vlada Srbije i predsjednik odlučili da ulože u “Torlak” 50 miliona evra u najzahtjevniju opremu, kako bi od sljedeće godine počeo cijeli ciklus proizvodnje, da se ne dobija više supstanca iz Rusije.

Ponovio je da toga ne bi bilo da nije bilo dogovora predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na “Torlaku” i odobrio da se ona proizvodi u Srbiji.

Srbija je tako prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi tu vakcinu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име