Popović: Srbija neće dozvoliti promjenu Dejtona

0

BANJALUKA – Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma nikada neće pristati na bilo kakve pokušaje njegove revizije koji bi vodili umanjenju prava Republike Srpske ili njenom ukidanju, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović na današnjem sastanku sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem u Banjaluci.

Popović je rekao da ekonomski snažna i razvijena Republika Srpska predstavlja interes čitavog srpskog naroda.

– Srbija kao matična država svih Srba podržavaće razvoj, jačanje i opstanak Republike Srpske – naglasio je Popović.

On je najavio da će i lično težiti da pomogne u razvoju inovacione infrastrukture i IT industrije kako bi se stvorio ambijent za ostanak mladih u Republici Srpskoj, što je jedan od najvažnijih uslova njenog opstanka u budućnosti.

Popović je podsjetio da je Srbija tokom pandemije podržala Republiku Srpsku i njene građane slanjem vakcina i druge medicinske opreme za pomoć u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Ministasrtva za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

– Sada, kada Srbija započinje proizvodnju vakcine Sputnjik na Institutu Torlak, uz pomoć naših ruskih prijatelja, bićemo u mogućnosti da još više pomognemo Republici Srpskoj – naveo je Popović.

Najavljujući da će Srbija pomoći Srpskoj u realizaciji ekonomskih projekata, Popović je istakao da će zajedničko obilježavanje Dana srpskog jedinstva 15. septembra, koje su inicirali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, biti prilika da se potvrdi neraskidiva povezanost, koja je uvek bila snaga srpskog naroda.

– Nastavljamo da jačamo naše paralelne veze – poručio je Popović.

Višković je rekao da Srpska i Srbija, pored brojnih zajedničkih projekata sa Srbijom u oblasti energetike, infrastrukture i obrazovanja, podižu kapacitete i u oblasti inovacija.

– Јaka Srbija je garant da i Republika Srpska može brzo i snažno da se razvija – zaključio je Višković.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име