POSLANICI O PRIJEDLOGU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA

0

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas na redovnoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.
Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je ranije Srni da je u Prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika izbrisano krivično djelo uvreda u odnosu na Nacrt, a smanjene su i kazne za klevetu.

Bukejlović je pojasnio da uvreda ostaje u domenu prekršajnog prava, odnosno u formulaciji koja se već nalazi u postojećem zakonskom rješenju.

“Rađene su i korekcije novčanih kazni kod krivičnog djela kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika. Kazne su korigovane da bi se uklopile u zakonodavni sistem, ali i zbog sugestija koje su bile najčešće na javnim raspravama”, naveo je Bukejlović.

Na sjednici će biti razmatrani i nacrti zakona o elektronskom novcu, te o izmjeni i dopuni Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo, najavljeno je iz parlamenta Republike Srpske.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, te obavještenje o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće i izvještaje Fiskalnog savjeta za 2022. godinu, godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2022. godinu, izvještaj Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za prošlu godinu, izvještaj o radu Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske za 2022. godinu, te Komisije za žalbe za prošlu godinu.

Na dnevnom redu je i informacija Odbora za zaštitu životne sredine o održanoj tematskoj sjednici “Aktivnosti nadležnih institucija Republike Srpske povodom namjere Hrvatske da odlože radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice BiH sa Hrvatskom”.

Kao prva tačka dnevnog reda biće razmatrana poslanička pitanja i odgovori “Aktuelni čas”.

Sjednica je zakazana za 10.00 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име