Poslanici saglasni da se ukine porez na doniranu hranu

0

SARAJEVO – Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarene skupštine BiH jednoglasno su podržali danas da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) te obavili raspravu o ovom zakonskom aktu.

Predlagači zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) su poslanici Saša Magazinović, Nenad Grković, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Sabina Ćudić, Jasmin Imamović, Predrag Kojović, Ermina Salkičević Dizdarević, Rejhana Dervišević, Albin Muslić, Mia Karamehić Abazović, Nihad Omerović, Elvisa Hodžić i Aida Baručija, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Ovaj zakonski prijedlog podrazumijeva oslobađanje od plaćanja PDV-a prilikom davanja poklona u hrani kao donacije, koju poreski obveznik u svrhu njenog uništavanja, donira isključivo posrednicima u doniranju hrane registrovanim za prikupljanje i pružanje humanitarnim udruženjima.

Predsjednik Kluba SDP-a Saša Magazinović istakao je obrazlažući ovaj zakonski akt da se na dnevnom nivou više od 700.000 obroka uništi zbog toga što se na doniranu hranu treba platiti PDV.

“Zbog toga se većina odluči da hranu pred istek roka baci. Ovaj zakon ispravlja nelogičnost u skladu sa praksom EU”, rekaao je Magazinović ističući da je u BiH danas 18.000 ljudi u stanju potrebe koji koriste usluge javnih kuhinja a prema procjenama taj broj je duplo veći.

Magazinović je pozvao da se usvoji ovaj zakon i pomogne ljudima u potrebi u BiH.

Šef Kluba SNSD-a Sanja Vulić izrazila je divljenje timu koji se maksimalno trudio da ova izmjena zakona ugleda svjetlost dana.

“Klub SNSD-a će podržati hitni postupak s obzirom da je neophodno pokazati jedinstvo po ovom pitanju. Idealno bi bilo da kroz parlamentarni rad nađemo način da poboljšamo standard i da što manje građana budu korisnici javnih kuhinja”, rekla je Vulićeva.

Ona je naglasila da Klub SNSD-a smatra da je neophodno dati narebu Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanja da se izjasni o prijedlogu ovog zakona i da se što prije sprovedu procedure kako ne bi bilo zloupotreba donirane hrane.

“Takođe, i da se Uprava obaveže da u godišnji izvještaj o radu Predstavničkom domu uvrsti podatke o količini donirane hrane i efikasnosti zakona”, rekla je Vulićeva.

Ona je istakla da Uprava za indirektno oporezivanje mora da ozbiljno ovome pristupi kako bi na najbolji i najefikasniji način spriječila zloupotrebe onih koji nisu dobronamjerni kada je riječ o doniranju hrane.

Poslanik SNSD-a Milorad Kojić je ukazao je da je neophodno i da se riješi i problem manjkavosti ovog zakona kada je riječ o pitanju troškova za uništavanje hrane kojoj je prošao rok.

(Izvor: ATV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име