POSTIZBORNO ODUGOVLAČENJE UGROŽAVA 274.000 PENZIONERA U SRPSKOJ

0

BIJELJINA –  Postizborno odugovlačenje u BiH prijetnja je za egzistenciju 274.000 penzionera Republike Srpske jer bi moglo uzrokovati privremeno finansiranje i onemogućiti očekivani rast penzija za 15 odsto u januaru, izjavio je predsjednik Udruženja penzionera Srpske Ratko Trifunović.

“Dajemo punu podršku organima i instucijama Republike Srpske u nastojanjima za očuvanje slobode, jedinstva i jake Srpske i tražimo od Centralne izborne komisije BiH da proglasi pobjednike izbora i stavi tačku na to”, izjavio je Trifunović novinarima u Bijeljini nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera.

On je napomenuo da nastariji građani očekuju brzo konstituisanje vlasti nakon izbora i usvajanje budžeta Srpske, kako se ne bi ušlo u privremeno finansiranje, što bi spriječilo rast penzija kroz redovno usklađivanje u vrijeme globalne krize.

“Osuđujemo neodgovorno i nezrelo ponašanje učesnika opštih izbora, čime urušavaju institucije Republike Srpske i direktno ugrožavaju materijalni položaj 274.000 penzionera”, poručio je Trifunović.

Predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Slobodan Brdar upozorio je da se postizborne refleksije mogu negativno odraziti na najstariju populaciju, što je nedopustivo, te apelovao za stabilnost Srpske i njenog penzijskog fonda.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić, koji je prisustvovao sastanku, rekao je novinarima da je Upravni odbor Udruženja sa pravom zabrinut za dalju sudbinu materijalnog položaja penzionera.

“Imajući u vidu činjenicu da još nisu proglašeni rezultati izbora, a približava se kraj godine i tek nas očekuje konstituisanje vlasti i usvajanje budžeta za narednu godinu, penzioneri se s pravom pribojavaju mogućnosti privremenog finansiranja i nemogućnosti povećanja penzija kroz redovno godišnje usklađivanje”, naveo je Milić.

Milić je dodao da će redovno godišnje usklađivanje, ukoliko se usvoji budžet Republike Srpske za narednu godinu, biti minimalno 15 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име