POTPISAN SPORAZUM O POVEĆANJU PLATA

0

BANJALUKA – Resorni ministri i predstavnici granskih sindikata iz oblasti uprave, unutrašnjih poslova, zdravstva, obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske potpisali su danas u Banjaluci sporazum o povećanju plata za 54.118 zaposlenih u javnom sektoru.

Sporazume su potpisali ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Sporazum su potpisali i predstavnici Sindikata uprave, Sindikata radnika unutrašnjih poslova, Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić izjavila je da sporazum podrazumijeva povećanje plate od 10 odsto za zaposlene u javnom sektoru od 1. maja, kao i povećanje od 100 KM koje će se iskazati kroz koeficijent od 1. avgusta.

“Potpisivanjem ovog sporazuma predstavnici sindikata koji su pokrenuli interpelaciju /radi vraćanja prava na topli obrok i regres/ odustaju od svog zahtjeva, te će biti imenovana interresorna radna grupa koja će pratiti realizaciju sporazuma”, rekla je Jujićeva novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

Predsjednik Sindikata uprave Božo Marić kaže da su odsutali od zahtjeva, ali ne i prava utvrđenog zakonom, ali da su morali naći kompromis.

On je podsjetio da su interpelaciju s ciljem vraćanja prava na topli obrok i regres uputili u Narodnu skupštinu Republike Srpske 29. aprila, ali da su nakon toga razgovarali sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, čija stranka ima najveći broj poslanika i čiji je kadar u Vladi Srpske, te dogovorili da izmjenama koeficijenata svi radnici dobiju povećanje od 100 KM.

“To znači da će čistačica u zgradi Vlade dobiti povećanje 18 odsto, a pomoćnik ministra tri odsto. Mislim da je time ispunjena socijalna pravda da oni koji imaju najniža primanja procentualno imaju i najveće uvećanje”, rekao je Marić.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić rekla je da sporazum predviđa i povećanje plate od pet odsto 1. januara naredne godine za radnike čija prosječna plata bude manja od republičkog prosjeka.

“U drugom kvartalu naredne godine sa predstavnicima Vlade Srpske analiziraćemo postojeći budžet, naše plate, inflaciju, troškove života i na bazi toga utvrditi iznose posljednjeg povećanja koje je posljedica ovog sporazuma”, rekla je Jondićeva.

Ona je dodala da je ovim sporazumom obezbijeđen finansijski okvir veći od onog koji predviđa topli obrok i regres.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić rekao je da će nastaviti da insistiraju da Vlada ispoštuje memorandum iz 2017. godine i da prosvjetni radnici i radnici u obrazovanju, nauci i kulturi konačno budu u ravnopravnom položaju sa ostalim korisnicima budžeta, odnosno da dođe do ujednačavanja platnih koeficijenata, jer memorandum ističe 31. decembra.

U toku dana sporazum će potpisati i ministar pravde Anton Kasipović i predstavnici Sindikata pravosuđa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име