POTREBNA VEĆA PODRŠKA MALINARIMA

0

SREBRENICA – Direktor Opšte poljoprivredne zadruge “Srebrenica” Ivan Todić smatra da je do smanjenja broja uzgajivača i uništavanja izvijesnog broja malinjaka u srednjem Podrinju dovela mala i nedovoljna institucionalna podrška malinarstvu i što njihovi vlasnici nisu mogli da ostvare zadovoljavajuće prihode.

“Jedan od razloga je nemogućnost obezbjeđenja dovoljnog broja sezonskih radnika u toku berbe. Uzgoj malina postaje porodični biznis, odnosno domaćinstva ograničavaju površinu malinjaka prema mogućnostima porodične obrade, održavanja i berbe jer je do sezonskih radnika teško doći ili rod ne može da pokrije troškove plaćanja berbe”, rekao je Todić.

Iako neizvijesnost oko otkupne cijene unosi nazadovoljstvo i nesigurnost među proizvođače, Todić je izrazio optimizam u pogledu ovogodišnje cijene maline koja još nije poznata uprkos tome što za desetak dana treba da počne berba.

“U malinarstvo se malo ulagalo posljednjih godina i kod nas i u okruženju, a tržišna cijena maline najviše je izazvala nesigurnost proizvođača i mnogi su odustali od bavljenja tom djelatnošću”, ocijenio je Todić.

Prema njegovoj tvrdnji, malinare niko nije štitio kada je dolazilo do velikog pada tržišne cijene ovog voća i pojedini proizvođači su počeli uništavati i krčiti malinjake odustajući od proizvodnje.

On kaže da još traje selekcija među uzgajivačima jer neki odustaju od malinarstva, ali je mnogo veći broj organizovanijih poljoprivrednih gazdinstava koja se sve intenzivnije bave ovim poslom, proširuju zasade, navodnjavaju malinjake i posvećuju se ovoj kulturi, a uz pomoć donacija obezbjeđuje im se određena pomoć.

“Krajem prošle godine malinarima je obezbijeđeno 25 setova mehanizacije koji se sastoje od motokultivatora, freza, sušara, kosilica, trimera i druge prateće opreme u ukupnoj vrijednosti 126.000 KM, u kojoj je učešće korisnika bilo 25 odsto”, precizirao je Todić.

On je istakao da je interesovanje tržišta za otkup maline i dalje veliko i potrebno je pomoći proizvođačima da povećaju prinose.

Todić kaže da zadruga, čiji je rukovodilac, od 2012. godine kontinuirano ulaže sredstva za potrebe skladištenja, zamrzavanja i pakovanja otkupljenog voće i povrća.

“Godišnje otkupimo hiljadu tona, a izvjesne količine maline i kupine proizvodimo na svojim plantažama. Smrznuto i upakovano voće i povrće izvozimo u veći broj zapadnoevropskih zemalja, Tursku i zemlje Južne Amerike i svake godine proširujemo tržište”, naveo je Todić.

On je istakao da je zadruga, uprkos epidemiji virusa korona, prošle godine proširila kapacitete, pokrenula novu proizvodnu liniju za preradu maline i u radni odnos primila 15 novih radnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име