POZIV DA GRAĐANI REGULIŠU SVOJE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

0

BANJALUKA – Iz Fonda zdravstvenog osigiranja /FZO/ Republike Srpske pozivaju građane koji još nisu prijavljeni na zdravstveno osiguranje da iskoriste povoljniju epidemiološku situaciju, kako bi u nadležnim poslovnicama regulisali svoj status.

“Iako je epidemiološka situacija povoljnija, molimo građane da se proces prijave na zdravstveno osiguranje sprovodi u skladu sa poštovanjem epidemioloških mjera i bez stvaranja gužvi u poslovnicama. Poziv za prijavu na zdravstveno osiguranje posebno se odnosi na one građane koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje i koji još nisu regulisali svoj status osiguranja”, saopšteno je iz FZO.

Iz FZO napominju da pojedine zemlje u okruženju ukidaju vanrednu situaciju, te da će, kada to učini i Republika Srpska, biti ukinuto i pravo korišćenja zdravstvene zaštite za neosigurane građane, odnosno oni će morati sami plaćati zdravstvene usluge.

“Ovo je ujedno i prilika da pozovemo osiguranike koji do sada nisu preuzeli svoju elektronsku zdravstvenu karticu da to učine, jer po ukidanju vanredne situacije elekronska kartica biće uslov za korišćenje zdravstvene zaštite”, navode iz FZO.

Do sada je, kako se navodi u saopštenju, elektronsku karticu preuzelo 592.000 osiguranih lica, što je nešto više od 50 odsto osiguranih.

IZ FZO podsjećaju da je u Republici Srpskoj na snazi još vanredna situacija i zdravstvene knjižice nije potrebno ovjeravati, a Fond od 13. marta 2020. godine, tačnije od kada je proglašena pandemija virusa korona, finansira zdravstvene usluge za sve građane /osigurane i neosigurane/ u javnim ustanovama i po tome je Srpska jedinstvena u regionu.

U saopštenju se napominje da je Zakon o zdravstvenom osiguranju dao širok spektar mogućnosti prijave na osiguranje, a posebno su zaštićene društveno osjetljive kategorije, poput djece do 15 godina, trudnica, porodilja, starijih od 65 godina, oboljelih od malignih bolesti, dijabetesa i drugih težih oboljenja.

Ova lica se na zdravstveno osiguranje, u slučaju da nemaju nijedan drugi osnov, mogu prijaviti i po osnovu svog zdravstvenog statusa, odnosno godina života, što ranije nije bio slučaj.

Iz FZO navode da i lica koja nemaju prihode imaju mogućnost da se na osnovu toga prijave na zdravstveno osiguranje.

Fond je još ranije, zahvaljujući saradnji sa Poreskom upravom Republike Srpske, ostvario mogućnost da u sistemu Poreske uprave provjeri da li lice ostvaruje prihode ili ne, kako građani više ne bi morali ići od jedne do druge ustanove.

Iz FZO podsjećaju da se građani koji su od posebnog socijalno društvenog značaja, kao i lica bez prihoda na zdravstveno osiguranje prijavljuju u nadležnoj poslovnici, zatim da za radnike to čini poslodavac, a za penzionere Fond PIO, dok poljoprivrednici treba da to urade lično u Poreskoj upravi.

Kako navode iz FZO građani za sve detalje mogu da se informišu na info-telefon 051/249-171.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име