Poziv za neosigurane građane da se prijave za osiguranje

0

BANJALUKA – Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske pozvao je građane koji još nemaju zdravstveno osiguranje da posjete nadležne poslovnice Fonda kako bi regulisali svoj status.

“Iako se još finansiraju zdravstvene usluge za osigurane i neosigurane građane, po ukidanju vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona, biće ukinuto i pravo korištenja zdravstvene zaštite za neosigurane građane”, saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda navode da je zato veoma važno da svi građani koji nemaju zdravstveno osiguranje na vrijeme regulišu status u nadležnim poslovnicama Fonda kako se ne bi stvarale gužve i čekanja, budući da epidemiološka situacija i dalje nalaže opreznost.

Kako se naglašava, to se posebno odnosi na građane koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje i koji do danas nisu regulisali svoj status osiguranja.

Iz Fonda podsjećaju da Republika Srpska već više od godinu dana zbog aktuelne epidemiološke situacije finansira zdravstvene usluge za sve građane /osigurane i neosigurane/ u javnim zdravstvenim ustanovama.

U Fondu navode da je njihov cilj da svakog građanina koji nema utvrđen osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje, prijave na osiguranje jednom od zakonom predviđenih mogućnosti kako niko po ukidanju vanredne situacije ne bi ostao bez osiguranja.

Fond je i nedavno na svojoj internet stranici objavio izjavu koju je potrebno popuniti prilikom prijave na osiguranje kako bi ubrzali proces prijave.

“Na internet stranici Fonda na linku https://www.zdravstvo-srpske.org/files/dokumenti/Informacija_22_biro1.pdf građani mogu da se detaljnije informišu o mogućnostima prijave na zdravstveno osiguranje. Osim toga, pozivom na broj 051 249 171 mogu da dobiju i dodatne informacije”, navode iz Fonda.

Fond od ranije, u saradnji sa Poreskom upravom Srpske, ima mogućnost da u sistemu Poreske uprave provjeri da li lice ostvaruje prihode ili ne, pa više nije potrebno da odlaze u Poresku upravu kako bi dobili potvrdu o ličnim primanjima. To će, takođe, znatno ubrzati proces prijave na zdravstveno osiguranje.

Iz Fonda podsjećaju da je izmijenjeni Zakon o zdravstvenom osiguranju Srpske, čija je primjena počela početkom prošle godine, dao širok spektar mogućnosti prijave na osiguranje.

Posebno su zaštićene društveno osjetljive kategorije poput djece do 15 godina, trudnica, porodilja, starijih od 65 godina, oboljelih od malignih bolesti i dijabetesa koji se na zdravstveno osiguranje u slučaju da nemaju nijedan drugi osnov mogu prijaviti zbog svog zdravstvenog statusa, što ranije nije bio slučaj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име