PREDVIĐEN UPIS 10.032 SREDNJOŠKOLCA

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj za školsku 2022/2023. godinu predviđen je upis 10.032 učenika u srednje škole i uvođenje dva nova zanimanja – tehničar za robotiku i CNC operater u struci mašinstvo i obrada metala, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Pravilnikom o planu upisa predviđen je upis 7.718 srednjoškolaca u četvorogodišnje i 2.314 učenika u trogodišnje škole koji će biti raspoređeni u 445 odjeljenja.

U saradnji sa poslovnom zajednicom i jedinicama lokalnih samouprava definisana je i lista deficitarnih zanimanja za školsku 2022/2023. godinu, kojom je obuhvaćeno 19 zanimanja u 36 srednjih škola i 28 jedinica lokalne samouprave.

Riječ je o zanimanjima kamenorezac-keramičar, izvršilac radova na saobraćajnicama, pekar, mesar, bravar-zavarivač, konobar, kuvar, stolar, auto-električar, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, agroproizvođač i prehrambeni prerađivač.

Na listi deficitarnih zanimanja su i električar-elektroinstalater, obrađivač metala rezanjem, alatničar, mehaničar grijne i rashladne tehnike, vozač motornih vozila, električar telekomunikacija i auto-mehaničar.

Učenici koji upišu deficitarna zanimanja dobijaće od Ministarstva prosvjete i kulture Srpske u toku školske 2022/2023. godine, mjesečne stipendije u iznosu od 100 KM i besplatan prevoz od kuće do škole za vrijeme trajanja nastavne godine.

“Upisna politika za novu školsku godinu vođena je u skladu sa potrebama tržišta rada, te iskazanim potrebama za nastavak daljeg školovanja na visokoškolskim ustanovama, a na osnovu prijedloga poslovne zajednice uvedena su i dva nova zanimanja – tehničar za robotiku i CNC operater, oba u struci mašinstvo i obrada metala”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da učenici mogu na “gugl plej” marketu besplatno preuzeti Android aplikaciju “Vodič kroz zanimanja”, koja omogućava prikaz plana upisa za školsku 2022/2023. godinu u svakoj srednjoj školi u Srpskoj, pregled deficitarnih zanimanja, kao i kratke opise svih zanimanja.

Aplikacija pomaže budućim srednjoškolcima da se upoznaju sa svim zanimanjima koja mogu upisati u Republici Srpskoj, te da lakše pronađu gdje mogu da upišu željeno zanimanje.

Svi zainteresovani učenici, koji žele više da saznaju o svakom od zanimanja, mogu na portalu Ministarstva prosvjete i kulture Srpske da pronađu Uredbu o standardima zanimanja.

“U Uredbi su navedeni detaljni opisi svih zanimanja, ključni poslovi i aktivnosti, potrebna znanja, vještine i kompetencije, poželjni stavovi koji se odnose na zanimanje i druge važne informacije koje mogu da pomognu učenicima prilikom izbora željenog zanimanja”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske će najkasnije do 31. maja objaviti konkurs za upis redovnih učenika u prvi razred srednjih škola.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име