Prekinut radni odnos sa zaposlenima u javnim ustanovama koji ne dolaze na posao

0

BANJALUKA – Nakon prve analize dostavljenih podataka, Ugovor o radnom odnosu je prekinut sa desetinama radnika javnih ustanova i preduzeća, a među njima su se našli zaposleni iz Ministarstva za nauku, visokotehnološki razvoj i informatičko društvo, Pošta Srpske, RiTE Ugljevik, RiTE Gacko, Elektro Bijeljina, Hidroelektrane na Drini i Elektrokrajina Banjaluka, potvrđeno je ATV-u Vladi Republike Srpske.

Ovo je tek prvi korak u “borbi” sa zaposlenima u institucijama Srpske i javnim preduzećima koji ne dolaze na posao.

Kako navode iz Vlade, dobili su mnogo anonimnih dojava o takvim slučajevima, te tvrde da će svaka dojava biti provjerena, a ako se ispostavi kao tačna, zaposleni koji se ne pridržava Zakona će biti sankcionisan.

Zakon o radu nalaže da, ukoliko radnik tri dana ne opravda izostanak sa posla, na neki način mu po automatizmu prestaje radni odnos.

Podsjećamo, premijer Republike Srpske Radovan Višković je sinoć, gostujući u jednoj emisiji, naglasio da se ovim potezom ne traži nikakva posebna medijska pažnja, već da se radi o čisto zakonskoj obavezi.

”Borbu” protiv neradnika koji se finasiraju iz budžeta Republike Srpske najavili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Radovan Višković 23. decembra prošle godine, koji su direktorima u javnom sektoru dali rok do kraja 2022. godine da sprovedu naredbe o utvrđivanju broja zaposlenih koji ne dolaze na posao.

U javnosti su se mogle čuti kritike na ovu odluku, a pojednici su govorili da se samo radi o populističkom potezu vlasti u Republici Srpskoj.

Iako su ranije na upite ATV-a iz pojedinih javnih preduzeća rekli da takvih slučajeva kod njih nema, sada se pokazuje da u javnom sektoru postoje oni radnici koji ne izvršavaju svoju dužnost u skladu sa ugovorima te su na izlaznim vratima iz preduzeća u kojima su ”radili”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име