PRIJAVLJIVANJE STRANAKA OD 6. MAJA, A PODNOŠNJE LISTI OD 22. JULA

0

SARAJEVO – Od 6. do 20. maja političke stranke i nezavisni kandidati će moći prijavljivati učešće na opštim oktobarskim izborima, a od 22. jula počinje podnošenje kandidatskih listi, rekao je predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović.

Arnautović je najavio da se od sutra do 19. maja preuzimaju obrasci za prikupljanje podrške.

On je na konferenciji za novinare rekao da će opšti izbori, koji su danas raspisani za 2. oktobar, koštati 11.720.000 KM.

“Finansijska sredstva za održavanje izbora 2. oktobra moraju se obezbijediti u roku 15 dana od dana raspisivanja izbora, a najkasnije do 19. maja”, naveo je Arnautović.

Arnautović je rekao da niko nema pravo da otme građanima pravo da glasaju svake četiri godine i da samo CIK ima pravo da sprovede izbore.

On smatra da, kako je rekao, diskriminatorni politički sistem nije kompatibilan sa evropskom pravnom stečevinom.

“Prema Aneksu pet, strane su se usaglasile o sprovođenju izbora u BiH. Izborna komisija je nezavisan izborni organ”, naglasio je Arnautović i napomenuo da je zakonski “utvrđeno da se izborne komisije entiteta imenuju u skladu sa Izbornim zakonom BiH”.

On je istakao da je CIK nezavisan organ koji podnosi izvještaj Parlamentarnoj skupštini BiH i donosi odluku o održavanju raspisivanja izbora.

“Izborne komisije entiteta se formiraju u skladu sa Izbornim zakonom. Svako djelovanje u smislu organizacije izbora 2022. godine, mimo CIK-a bilo bi protivpravno i protivustavno”, ocijenio je Arnautović.

CIK je danas usvojio propise i pravila koji će se morati poštovati u procesu na izborima, a napravljen je i presjek biračkog spiska i koliko ih je prijavljeno.

“Nakon obrade svih podnesaka i pristiglih podataka utvrđen je značajan broj osoba koje su preminule, a koje su na spisku. Mi smo podnijeli prijave Tužilaštvu. Podneseno je i 12 prijava protiv biračkih odbora”, rekao je Arnautović.

Prema njegovim riječima, 1.913 imena dostavljeno je zbog neovlaštene registracije za glasanje izvan BiH, a utvrđeno je da je glasanjem putem e-pošte izvršeno 58 prijava za umrle osobe.

Predsjednik CIK-a je napomenuo da se neglasanje na izborima može kazniti i novčanom kaznom, ali i kaznom zatvora do tri godine.

Opšti izbori u BiH raspisani su za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament Federacije BiH /FBiH/ i skupštine kantona u Federaciji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име