PROCES VRAĆANJA NADLEŽNOSTI BIĆE DUGOTRAJAN

0

BANJALUKA – Proces vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH na nivo Republike Srpske biće dugotrajan, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović ,koji je siguran da je trebalo stati u zaštitu prava Srpske unutar BiH.

Čubrilović je napomenuo da je proces davanja dodatnih nadležnosti BiH trajao desetinama godina, da se skrnavio Ustav BiH, odnosno Dejtonski mirovni sporazum i vršen prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, često pod pritiskom, a često i samim nametanjem visokog predstavnika, a da niko nije reagovao na to krešnje Ustava.

On je istakao da se moraju imati institucije kojima će svi biti zadovoljniji nego što je to sada slučaj, te da poziv na nova rješenja nije poziv na kršenje Ustava, već na poštovanje Ustava.

“Mi se samo držimo toga – na ustavan način želimo da se razgovara o svemu. Možda će poslije ovih razgovora doći i do veće centralizacije nekih funkcija, a one koje nisu bile funkcionalne, a izvršen je prenos nadležnosti, treba da se vidi na koji način mogu biti organizovane, šta treba da bude vraćeno u interesu građana i Republike Srpske i BiH”, rekao je Čubrilović za “Nezavisne novine”.

Čubrilović je naveo da je politička kriza izazvana odlukama bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i da se na takve izmjene Krivičnog zakona moralo reagovati.

“Dobro je da je Narodna skupština donijela zakon kojim se odbacuje njegova odluka. Naravno, i Ustavni sud BiH je svojim odlukama takođe prelio čašu i bilo bi nelogično da se nije reagovalo. Da nismo reagovali, bilo bi da ne želimo da čuvamo Ustav, Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da se reagovalo u pravi čas, da je bilo krajnje vrijeme da se prestane sa tim, jer BiH nije protektorat, ali ako misle na taj način da rade, onda neka je proglase protektoratom.

“LJudi iz međunarodne zajednice, koji su često samo prolaznici na ovom prostoru, ponašaju se kao na nekom turističkom putovanju – bez ikakve odgovornosti donose odluke koje ostavljaju trajne posljedice i na narode i na odnose unutar BiH”, naveo je Čubrilović.

On je dodao da je izjavom o nepristajanju na kršenje Dejtonskog sporazuma, koja je nedavno potpisana u Srpskoj i biće upućena i na međunarodne adrese, Srpska željela da upozori međunarodnu zajednicu o stvarnom stanju u BiH.

“Nabrojali smo nekoliko bitnih činjenica za koje mislimo da svijet s njima nije dovoljno upoznat. Kao odgovorni ljudi, htjeli smo da damo svoje viđenje sadašnje situacije. Zaista je nedopustivo da se Ustav BiH, odnosno Dejtonski mirovni sporazum, krši na takav način, da niko ne reaguje, a reaguje na posljedice. Zato mislim da je ovo pismo važno”, ocijenio je Čubrilović.

Čubrilović je nazvao pritiskom pozivanje lidera partija iz Srpske u Tužilaštvo BiH zbog sjednice parlamenta Srpske o vraćanju nadležnosti, diktiranim iz nekog centra moći. “Nisam pravnik, ali po uvjeravanju svih pravnika u Srpskoj, tu nema krivičnog djela. Ovdje se na ustavan i zakonit način pokušavaju stvari dovesti u red”, rekao je on.

Čubrilović smatra da se na taj način ne može doći do ciljeva, mada je, kako je naglasio, svjestan da sila može sve da uradi, da tu ne postoji pravo, već pravo jačega.

“Ne vjerujem da to može da da rezultat koji oni očekuju. Ali je žalosna činjenica da i toliko godina poslije rata nismo učinili mnogo u pomirenju naroda, što je bio osnovni smisao prisustva međunarodne zajednice ovdje”, rekao je Čubrilović.

On je dodao da se ponekad čini da su odnosi mnogo lošiji nego devedesetih godina, da prisustvo međunarodne zajednice nije dalo očekivane efekte u BiH.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име