U SRPSKOJ PROMJENA IZABRANOG LJEKARA MOGUĆA DO KRAJA DECEMBRA

0

BANJALUKA – Građani Srpske mogu da od ovog mjeseca, pa do kraja decembra promijene izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa na jednostavan način – bez navođenja razloga promjene, rečeno je Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.

Iz FZO podsjećaju građane da bi, ukoliko iz bilo kojeg razloga žele da promijene izabranog doktora, najbolje bilo da to urade u takozvanom redovnom periodu za promjenu ljekara, jer je procedura mnogo jednostavnija.

“Potrebno je popuniti odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i ovjeriti ih u Fondu i pri tome nije potrebno navoditi razloge promjene porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa, što je inače potrebno navesti ako se doktor mijenja mimo ovog perioda”, pojašavaju u FZO.

Kako se naglašava, i građani koji se još nisu registrovali u tim porodične medicine, trebalo bi da to urade u ovom periodu, do kraja godine.

U FZO navode da je izuzetno značajno da se izbor ili promjena doktora izvrši do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava za zdravstvenu zaštitu koju pružaju građanima.

Doktora je moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, istuču u FZO, ali samo u određenim okolnostima i tada je procedura komplikovanija, odnosno neophodno je navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, na primjer usljed promjene mjesta prebivališta, odsustva izabranog doktora u dužem periodu i drugog.

Iz FZO podsjećaju da građani mogu da izaberu porodičnog doktora, ginekologa ili pedijatra, u onim zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim, koje sa Fondom imaju potpisan ugovor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име