PROSLAVLJENA SLAVA CRKVE I OPŠTINE SREBRENICA

0

SREBRENICA – Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici obilježila je danas krsnu slavu, a liturgiji, slavskom obredu i litiji ulicama grada prisustvovalo je manje vjernika nego prethodnih godina zbog poštovanja epidemioloških mjera radi sprečavanja širenja virusa korona.

Nakon liturgije, litija sa crkvenim barjacima i ikonama prošla je ulicama, a potom je uslijedilo lomljenje slavskih kolača crkve i opštine Srebrenica, koja, takođe, slavi današnji praznik Pokrov Presvete Bogorodice.

Osim crkvenog slavskog kolača, prelomljen je i opštinski slavski kolač, koji su pripremili Srbi zaposleni u lokalnoj upravi, čime su nastavili tradiciju obilježavanja opštinske slave.

Od 1995. do 1999. godine Pokrov Presvete Bogorodice zvanično je proslavljan i kao krsna slava opštine Srebrenica.

Nakon uspostavljanja dvoetničke lokalne vlasti u ovoj opštini, 1999. godine, Srbi zaposleni u opštinskoj administraciji nastavili su tradiciju i opštinsku slavu obilježavaju u ovdašnjem hramu.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić čestitao je sveštenstvu i vjernicima današnji praznik i poželio da se Srbi u miru i radosti uvijek okupljaju oko ovog svetog hrama i sa vjerom u Boga proslavljaju svoje praznike.

Nakon slavskog obreda priređen je kulturno zabavni program u kojem su nastupili članovi Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Sveti despot Stefan Lazarević”.

Crkva u Srebrenici u ratu je oskrnavljena, opljačkana i zapaljena. Djelimičmno je obnovljena i ponovo osvještana 2003. godine, kada je obilježena i stogodišnjica njenog postojanja.

U posljednje četiri godine hram je obnovljen spolja i unutra. Rekonstruisan je krov i postavljena nova fasada.

Pokrov Presvete Bogorodice danas proslavlja i istoimeni manastir u selu Karno u srebreničkoj opštini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име