Prva besjeda patrijarha Porfirija “Kosovo je naš zavjet, a Hrvatska moja druga otadžbina”

0

BEOGRAD – Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve u prvoj besjedi poslije ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu poručio je da njegovo patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranja i parcijalnog bavljenja politikom, već će nastojati da njeguje saborni duh.

Kosovo za naš zavjet, koji je vezan za Novi zavjet – rekao je Porfirije.

Obećao je i da će nastaviti da služi svom narodu i u Hrvatskoj te dodao “Hrvatska je postala moja druga otadžbina”.

On je na početku besjede poručio da sa dubokim smirenjem i osjećajem strahopoštovanja, prihvata činjenicu da je on nedostojnim blagovoljenjem božijim i saglasjem braće uzveden u sveti prijesto Svetoga kir Save, u prijesto velikog arhijerejstva, piše N1.

– Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i djelatno podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju Svetom arhijerejskom saboru da kao 46. patrijarh po redu, a 57 poglavar naše svete crkve budem makar u najmanjoj mjeri skromni nasljednik mojih velikih i svetih prethodnika – rekao je Porfirije.

Ukazao je i na značaj njegovih prethodnika.

– Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu i mučeničko stradanje Crkve Božje, koju su podnijeli moji sveti prethodnici. Nama je ostavljen uzvišeni cilj da hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva. Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva, svugdje gdje jeste, živi punim plućima i da svaki hrišćanski živi potpunu slobodu – rekao je patrijarh.

On je poručio da želi da jevanđeljske vrijednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Kaže da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rješava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

– U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svijetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uvjerenja, biće obasjano – rekao je Porfirije.

Dalje je nastavio:

– Moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranja i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati da njegujem ovaj saborni duh. Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu te riječi – rekao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije poručio je da je Kosovo zavjet, koji je vezan za Novi zavjet.

– Otuda je Kosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolijevkom, suštinom našeg identiteta, Kosovo je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici – rekao je patrijarh Porfirije.

Govoreći o pandemiji korona virusa, pozvao je građane da budu snažni i trezveni, da ne dozvole da ovlada strah i ocijenio da “svaki zdrav čovjek može biti mnogo gori virus”.

– Čovjek je jedini virus u svijetu koji čini debalanse u svijetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobijediti ovu pošast, prije svega pošast grijeha i bolesti”, naglasio je patrijarh u svojoj prvoj besjedi.

Obećao je i da će nastaviti da služi svom narodu i u Hrvatskoj.

– Hrvatska je postala moja druga otadžbina, a narod koji sam tamo upoznao će ostati uzor meni u godinama koje predstoje. Isto to važi i za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Sjevernoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već vijekovima – rekao je patrijarh.

Na kraju besjede patrijarj je poručio:

– Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo dijelom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovdje napravimo. Živjeli i neka vas sve Gospod blagoslovi”, rekao je patrijarh.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име