PRVI PUT U SRPSKOJ REGULISAN SAOBRAĆAJ LAKIH ELEKTRIČNIH VOZILA

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojima je prvi put u Srpskoj regulisan saobraćaj lakih ličnih električnih vozila, kao što je električni trotinet, električni skejtbord, haverbord, segvej i slična vozila.

Ova vozila razvrstavaju se u četiri klase, a predviđeno je da se propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, kojima je uređeno kretanje pješaka, primjenjuju i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do šest kilometara na čas.

Lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3 obavezno je da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo sa kojim se kreće, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala primjenjuju se i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do 25 kilometara na čas.

Lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4 obavezno je da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo kojim se kreće, ima više od 14 godina, posjeduje potvrdu o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima ili vozačku dozvolu kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom bilo koje kategorije i za vrijeme vožnje nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.

Zakonom su jasnije definisane odredbe koje se odnose na sveobuhvatne analize saobraćajnih nezgoda, kretanje u raskrsnicama s kružnim tokom saobraćaja, nasilnička vožnja, prevoz životinja u kabini vozila i drugo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име