PU Zvornik: Apel građanima da postupe odgovorno prilikom paljenja vatre na otvorenom

0

ZVORNIK – Policijska uprava Zvornik apeluje na građane da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne vrše spaljivanje ostatka žitarica i spaljivanje drvenog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana, stoji u apelu PU Zvornik.

Кako je nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja čest uzrok požara, podsjećamo da se spaljivanje korova i drugog gorivog materijala vrši na odgovoran način, samo u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje se mogu kontrolisati.

Pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja. U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući veliku materijalnu štetu.

Zakonom o zaštiti od požara propisana je novčana kazna od 100 КM do 1.000 КM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre, navode iz PU Zvornik.

Pozivamo građane da prilikom uočavanja požara ili u slučaju nekontrolisanog širenja vatre, o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123, najbližu policijsku stanicu na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

Protiv svih lica koja budu izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu, Policijska uprava Zvornik će preduzeti zakonom propisane mjere u okviru svojih ovlaštenja i nadležnosti, ističu u apelu iz PU Zvornik.

(infobirac.net)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име