PU Zvornik: Prošle godine od vozača privremeno oduzeto čak 20 vozila

0

ZVORNIK – Pripadnici Policijske uprava Zvornik na području koje pokrivaju često pored redovnih , sprovode i republičke akcije kontrole učesnika u saobraćaju.

Jedna od sankcija tih kontrola prema vozačima koji čine prekršaje je između ostalih isključivanje iz saobraćaja, zadržavanje u pritvoru zbog alkohola, oduzimanje automobila i slično.

Prema statističkim podacima Policijske uprave Zvornik u prošloj godini privremeno je oduzeto  ukupno 20 vozila, od toga najviše u Kozluku osam, potom  u Zvorniku četiri, Srebrenici tri, Bratucu dva, a u  Vlasenici, Milićima i Šekovićima po jedno  vozilo.

Pravosnažnim rješenjem suda jedno vozilo je oduzeto  trajno, navel aje za “Radio Osvit” portparol Policijske uprave Zvornik Danijele Madžarević.

Prema njenim riječima u 2021. godini 1601 vozač je isključen iz saobraćaja, što je više za 583 vozača u odnosu na 2020 kada je bilo isključeno 1018 vozača. Od 1601 vozača u prošloj godini je njih čak 1286 isljučeno je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, dok je u 2020 godini bilo isključeno znatno manje 719.

Zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom ( bez vozačke dozvole) isključeno je 97 vozača u prošloj, a 99 u 2020 godini . Madžarević dodaje da je zbog upravljanja vozilom za vrijeme trajanja zabrane upravljanja isključeno čak 125 vozača, 53 -2021 i 72 – 2020 godine.

Portparolka PU Zvornik je istakla da se vozači ne lišavaju slobode samo zbog vožnje bez vozačke dozvole ili zbog neplaćenih novčanih kazni, nego i zbog činjenja drugih prekršaja kao i zbog bojazni od nastavka činjenja prekršaja, kao što je to na primjer upravljanje motornim vozilom pod dejstvom alkohola u količini od 1,5 g/kg.

Madžarević je pojasnila da policija privremeno oduzima vozilo na osnovu člana 61 Zakona o prekršajima, koji se odnosi na oduzimanje predmeta koji su namjenjeni za činjenje prekršaja ili nastali činjenjem prekršaja. Nakon privemenog oduzimanja vozila, ono se deponuje u Depozit Suda kome se podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sa traženjem izricanja zaštitne mjere – oduzimanje vozila i predaja Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske.

Visina duga koju lice uhvaćeno u prekršaju ima u momentu kontrole predstavlja samo otežavajuću okolnost prilikom sudskog odlučivanja, kaže Madžarević i dodaje da se visina duga provjerava uvidom u Registar novčanih kazni.

(Teskt i foto: Radio Osvit)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име