Radnicima u Srpskoj 13. plata samo pusti san

0
BANJALUKA – Dok se i u periodu krize 13. plata u evropskim zemljama ne dovodi u pitanje, radnicima u Srpskoj to je samo pusti san, jer tek rijetki srećnici na kraju godine budu nagrađeni tim poklonom.
Toga su svjesni i u poslovnoj zajednici Srpske gdje priznaju da nemaju naviku da s tim obraduju zaposlene, jer je, kako kažu to samo poklon koji se ne računa u primanja radnika.
Navode da nemaju podatak koliko poslodavaca u Srpskoj ipak svoje zaposlene obraduje 13. platom.
– Njih je svakako mali broj. Nismo se borili u toku ove godine da uvedemo 13. platu već da one rastu. Plate su povećane onoliko koliko su poslodavci mogli. Nemamo mi tu naviku da isplaćujemo 13. platu – navodi prvi čovjek Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić.
Naglasio je da njihova poslovna politika ide u pravcu da je bolje povećati platu, nego isplatiti još jednu na kraju godinu pored redovne.
– Ja sam izabrao da ne uvodim 13. platu nego da povećam platu. Mi imamo percepciju da je to poklon, a poklon se ne računa u platu – kazao je “Glasu Srpske” Trivić, koji je i vlasnik “Krajina klasa” i lanca pekara “Manja”.
Ni predstavnici prava radnika nemaju podatke da li i ko od poslodavaca u Srpskoj isplaćuje 13. platu.
– Poslodavci su tražili da ta plata bude oslobođena poreza i doprinosa, ali to je samo izgovor da tu platu ne daju zaposlenima – naveo je predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, Danko Ružičić.
Sindikalisti navode i da je veliki broj poslodavaca koji u skladu sa ostvarenom dobiti mogu da isplaćuju i radnicima pomenutu platu, ali da jednostavno ne žele i neće.
– Draže im je da taj novac drže u kasi, nego da nagrade one koji su im to i zaradili. Ne odriču se oni dobiti ni po koju cijenu – navode sindikalisti.
U Sindikatu metalske industrije i rudarstva RS navode da u ovoj oblasti platu isplaćuje samo kompanija “Alumina” iz Zvornika.
– Ta plata je stimulacija i djeluje pozitivno na radnike. Posebno u ovom vremenu kada imamo veliku stopu inflacije zbog čega je potrošačka korpa znatno povećana. S druge strane, rast najniže plate ali i ostalih nije pratilo poskupljenja kojima smo izloženi svakodnevno tako da bi 13. plata došla i više nego dobro – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, Radenko Smiljanić.
Ovu platu prethodnih godina radnicima je isplaćivao i Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica” iz Teslića, a da li će ta tradicija biti nastavljena i ove godine biće odlučeno na sastanku koji bi trebalo da bude održan do kraja sedmice.
Prosjek
Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna plata isplaćena u novembru iznosila je 1.211 maraka. Najveća prosječna plata isplaćena je u području informacija i komunikacija i iznosila je 1.577 maraka, a najmanja u građevinarstvu i to svega 875 KM.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име