RAST PLATA NA REALNIM OSNOVAMA I OZBILJNIM PLANOVIMA I ANALIZAMA

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske je preduzela i preduzima intenzivne aktivnosti na rastu plata u svim sektorima, zasnivajući taj rast na realnim osnovama i ozbiljnim planovima i analizama, a bilo bi poželjno da se oni koji je kritikuju pozabave analizama kolike su bile plate i penzije dok su bili na vlasti, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Povodom tvrdnji zamjenika predsjednika SDS-a Milana Radovića koji građanima Srpske obećava plate od 2.000 KM optužujući Vladu za navodni spor rast primanja, iz Vlade su istakli da pojedini akteri na političkoj sceni, posebno u predizborno vrijeme, bez prezentovanja bilo kakvog ozbiljnog programa građanima daju nerealna obećanja, nepotkrijepljena objektivnim analizama.

Iz Vlade su napomenuli da građani Republike Srpske, sigurno, još pamte vrijeme kad su, u vrijeme vladavine partije kojoj pripada i Radović, primali izuzetno male plate i penzije, koje nekad ni tako male nisu uspjevali da isplate.

“Sada smo svjedoci da iz iste te partije obećavaju velike plate, kako bi za sebe obezbjedili podršku kod građana i ostvarili što bolji politički rezultat”, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Iz Vlade podsjećaju da prosječna neto plata u Republici Srpskoj /junska plata/ iznosi 1.157 KM, što je više od one u Federaciji BiH, a u trenutku dok Republika Srpska, zahvaljujući podršci Vlade usmjerenoj na rast privredne aktivnosti, bilježi rekordno nisku stopu nezaposlenosti.

S druge strane, naglašeno je u saopštenju, bilo bi poželjno da se svi koji Vladu kritikuju zbog posljedica globalnih turbulenacija, pozabave analizama o tome koliko su plate i penzije bile dok su oni bili na vlasti i kolika je zaposlenost bila u to vrijeme.

“Vodeći senzibilnu socijalnu politiku i u nastojanju da se suzbiju posljedice inflatornih kretanja, koja su globalni poremećaj i ni na koji način ne zavise od nas, samo u ovoj godini penzije u Srpskoj povećane su za 14 odsto, dok su u isto vrijeme, davanja za boračke kategorije povećana za 15 odsto”, ističu iz Vlade.

Istoremene, podsjećaju, plate zaposlenim u javnom sektoru, samo u posljednjih godinu dana povećavane su u tri navrata, dok je, primjera radi, za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru iz republičkog budžeta izdvojeno 33,2 miliona KM.

Kako se navodi, donkretne i istrajne aktivnosti na rasterećenu privrede i podsticanju poslodavaca da povećaju primanja zaposlenih u realnom sektoru dovele su do izraženog rasta primanja i u ovom sektoru.

“Ukazujemo i da su davanja za građane povećana za 218 miliona KM, subencije privredi za 40 miliona KM, 90 miliona KM za nove investicije, uz rekordna izdvajanja od 24 miliona KM za kapitalne investicije u poljoprivredi”, ističe se u saopštenju.

Ove, konkretne mjere, naglašeno je, pratilo je i povećanje minimalne plate na iznos od 650 KM, a zahvaljujući predanom radu svih institucija i rastu poreskih prihoda, Srpska je zadržala finansijsku stabilnost, te bila u mogućnosti i da isplati jednokratnu novčanu pomoć za mlade, borce i penzionere.

U saopštenju se ističe da je samo za javne investicije u ovoj godini planirano 245 miliona KM, koji će biti utrošeni u mnogobrojne projekte u svim dijelovima Republike Srpske.

“Sve navedeno je samo dio istrajnih nastojanja Vlade da unaprijedi ekonomski položaj Republike i poboljša standard stanovništva, što i u budućnosti ostaje ključni, strateški cilj Vlade Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име