Republika Srpska i Srbija imaju nikada bolje odnose

0

BEOGRAD – Republika Srpska i Srbija su u nikada boljim odnosima. Ne postoji nijedan grad, niti opština u Srpskoj, u kojima Srbija nije finansirala neki od projekata.

Uz to, dvije Vlade potpuno usaglašeno djeluju na svim poljima, poručuje šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. Mlađan Cicović za ATV kaže da ovo Predstavništvo najviše pažnje posvećuje očuvanju nacionalnog identiteta.

“Kroz programe koji su u funkciji očuvanja našeg jezika, našeg pisma, naše kulture, naše tradicije, naše vjere i svega onoga što, pre svega, nas čuva na ovim prostorima, jer ako sačuvamo naš nacionalni identitet, onda ćemo i imati budućnost”, kaže Mlađan Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Ko je građanin Republike Srpske, građanin je i Srbije. Automatsko državljanstvo je ideja za koju se zalaže srpski član Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da Srbi treba da imaju jednaka prava i da integracija treba da bude veća.

“Nakon izbora nove Vlade, prva posjeta izvan Srbije biće Republici Srpskoj i Banjaluci. To smo dogovorili Vučić i ja i tako će biti i sa strane Republike Srpske, čim se izabere predjednik i Vlada, prva posjeta je tamo. Odnosi su veoma dobri, oni treba da budu prošireni. Uradili smo mnogo kapitalnih stvari koje su bile misaona imenica u prošlom vremenu, od toga da sada imamo isti nastavni program u osnovnim školama”, kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Upravo na tome se i sada radi punom parom. Istorija, geografija, muzička kultura, jezik i književnost, to su predmeti za koje radne grupe zavoda za unapređivanje obrazovanja Srbije i Republike Srpske rade na sinhronizovanju nastavnih planova i programa.

“Oni već sinhronizuju sve naše nastavne planove i programe, koji su jedinstveni i imaju za cilj da se svugde gde žive Srbi kroz obrazovne sisteme radi bar nacionalni paket gradiva na istovetan način. Počelo se s usaglašavanjem nastavnih planova i programa sa reformom kurikuluma i već se stiglo do sedmog razreda”, poručio je Mladen Šarčević, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Cilj je da ono što djeca uče u Srbiji iz nacionalnih predmeta, uče i na drugim teritorijama u okruženju gdje žive Srbi.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име