Roditelji iz Zvornika pisali Ministarstvu prosvjete i kulture RS

0

ZVORNIK – Više nezadovoljnih roditelja iz različitih odjeljenja zvorničkih škola pismeno se danas obratilo Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske ukazujući na nezadovoljstvo zbog zatvaranja škola i organizacije onlajn nastave. Jedno od tih pismenih zahtjeva su poslali i u našu redakciju. Prenosimo ga u cjelosti:

Predmet: Pismo roditelja učenika trećeg razreda JU OŠ „Sveti Sava“ Zvornik

Poštovana,

Obraćamo Vam se kao roditelji povodom organizacije onlajn nastave u osnovnim i srednjim školama od 26.10.2020.

Vaše instrukcije su prvo iznenadile, zbunile, a onda i izuzetno naljutile roditelje.
Stoga nam se nameće niz pitanja na koja zahtijevamo odgovor i preispitivanje ovakve odluke.
Da li je iko razmatrao mogućnosti učenika, naročito djece nižih razreda?
Кoliko su učenici sposobni da ostaju sami kod kuće i sami da prate onlajn nastavu prema vašim instrukcijama?

Morate uzeti u obzir da smo i mi, roditelji, a tek djeca, nekompetentni da na ovaj način pratimo onlajn nastavu. Roditelj i učenik nisu prošli nikakvu obuku i ne mogu preko noći savladati inovacije u tehnologiji. To je proces koji iziskuje mnogo vremena i za koji ste imali dva mjeseca da nas pripremite. Zato Vas pitamo zašto to tada niste uradili?

Roditelji imaju radno vrijeme i teško da će ga moći uskladiti da ostanu sa djetetom i pomognu da prati nastavu na daljinu. Da li je neko o tome razmišljao?
Кako će porodice sa dvoje i više djece da prate nastavu? Da kupe dva i više računara? Кoliko porodica može to da priušti, ili će im biti stavljeni na raspolaganje računari iz projekta Dositej koji su veoma poznati po “brzini i zavidnim performansama“?

Da li se iko vodi mišlju koliko će dodatno gledanje u ekrane i monitore telefona, računara i tableta štetiti njihovom vidu, i koliko će se pokazati manjak socijalizacije te djece zbog vremena provedenog u zatvorenom prostoru?
Šta je sa socijalizacijom djece u nižim razredima, prvenstveno prvačićima? Pa pobogu oni čak nisu nikad ni upoznali drugare iz druge grupe, a idu u isti razred! Кo će im nadoknaditi najljepše dane djetinjstva, stvaranje novih prijateljstava, prve simpatije i sl…
Кrademo im djetinjstvo, uz čiju dozvolu?

Da li stvarno možete da nas ubijedite da je odluka o zatvaranju škola ispravna i potrebna, dok su istovremeno od te odluke izuzete kafane, kafići, teretane, igraonice kladionice? Djeca u vrtićima rade normalnim tempom, dok ostali nemaju tu mogućnost. Iz jedne kuće jedno dijete ide u vrtić, dok starije ne ide u škole, a ide na trening, rođendane, i šetnje sa drugarima. Parkići su svakodnevno prepuni djece koja se igraju, stariji pored njih igraju fudbala i košarke, a ne damo im da idu u školu. Da nije slijedeći korak i da im zabranimo igranje?

Кo je taj neko ko smije našoj djeci da uskrati jedno od osnovnih prava, pravo na kvalitetno obrazovanje i ne konsultuje roditelje, djecu i nastavnike u donošenju ovakve nakaradne odluke?
A političke skupove i da ne pominjemo, njih niko nije kažnjavao i zatvarao iako nisu poštovali nikakve mjere, ni danas ih ne poštuju!

Svi shvatamo da je situacija ozbiljna i baš zbog toga ne treba i ne smije se nametati djeci dodatno opterećenje! Ovo im stvara dodatni psihološki pritisak. Naša djeca i njihovi učitelji , nastavnici i profesori su jedini koji su poštovali sve izrečene mjere koje su propisane (dok ostali nisu) i sada se na njima lome kola, dok kafići nesmetano rade, ne poštuju distancu ne nose se maske itd…

Tražimo da preispitate instrukcije za onlajn nastavu, da mislite na ovu djecu i njihovo obrazovanje.
Zar mislite da se slažemo sa činjenicom da djeca redovno posjećuju treninge, a školu ne mogu?
Da li je neko sabrao period u prošloj školskoj godini koji su propustili i ovo što će propustiti, da nije mnogo za svaku generaciju učenika. Nemamo prvo da im uništimo cijelu školsku godinu.

Zahtijevamo i da se preispita odluka o zatvaranju škola, jer je i sam ministar zdravlja rekao da je utvrđeno da u školama nije bilo širenja zaraze, te je upitno na osnovu čega su škole zatvorene.

U nadi da ćete misliti na svu našu djecu,
Srdačan pozdrav!

Zabrinuti roditelji

(infobirac.net)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име