Rusi suspendovali finansiranje OHR-a

0

SARAJEVO – Ruska Federacija je informisala OHR da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR-a, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz OHR-a.

“Finansijska pitanja ne bismo željeli komentarisati jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a”, rekli su iz ruske ambasade za “Nezavisne novine”.

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbjeđuju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira (PIC), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće, do 30. juna naredne godine.

Inače, sredstva za finansiranje OHR-a obezbjeđuju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 evra.

“Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 odsto, SAD 22 odsto, Japan 10 odsto, UK 6,69 odsto, Kanada 3,03 odsto, Organizacija islamske konferencije 2,5 odsto, Rusija 1,2 odsto, ostali 6,9 odsto”, navedeno je na sajtu OHR-a.

Pritom, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

“U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira”, rečeno je iz OHR-a.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH rekli su da je Rusija član Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH (UO PIC), kao i da, kako tvrde, “ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u poslovanju ove institucije”.

Osvrnuli su se i na Kristijana Šmita, kojeg, podsjetimo, Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH.

“Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Šmita kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat”, rekli su za “Nezavisne novine” iz  Ambasade Rusije u BiH.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име