RUSIJA NEĆE PRIZNATI SAMOPROGLAŠENO KOSOVO

0

BEOGRAD – Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija ostaje dosljedna svojoj politici i da neće priznati samoproglašeno Kosovo.

“Tražimo primjenu Rezolucije 1244 /Savjeta bezbjednosti UN/, koja treba da se primenjuje, i prema našem mišljenju, i prema međunarodnom pravu”, rekao je Bocan-Harčenko za “Insajder TV”.

Upitan da li izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina, da su Donjecka Narodna Republika i Luganjska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde, prilikom odlučivanja o samoproglašenom Kosovu, znači i promjenu odnosa Moskve prema pitanju statusa Kosova, Bocan-Harčenko je istakao da “jednostrano i nelegitimno proglašenje nezavisnosti samoproglašenog Kosova ne treba dovoditi u vezu sa otcjepljenjem Donbasa”.

“Građani Donjecke i Luganske Republike ne priznaju vlast u Kijevu, koja je rezultat nelegitimnog i antiustavnog državnog udara”, rekao je Bocan-Harčenko.

On je napomenuo da su se građani Donbasa na referendumu izjasnili za otcjepljenje od Ukrajine, što sa samoproglašenim Kosovom nije slučaj.

“Kosovo je suštinsko pitanje naše prijateljske i bratske saradnje i nema nikakvih signala da Ruska Federacija može da promeni odnos prema tom pitanju”, poručio je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador rekao je da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić od početka ruske specijalne vojne operacije imaju dosljedan stav i da zvanična Moskva to umije da cijeni.

On je ocijenio da kod građana Srbije postoji većinsko razumijevanje za rusku vojnu operaciju, a insistiranje SAD i EU da Srbija Rusiji uvede sankcije kao “neverovatne pritiske i neprijateljsko ponašanje zapada prema Srbiji”.

Bocan–Harčenko je rekao odluka Rusije da Bugarskoj i Poljskoj obustavi dostavu gasa zbog odbijanja te dvije države da ruski gas plaćaju u rubljama, ne bi trebalo da utiče na dotok gasa do Mađarske i Srbije gasovodom “Turski tok”.

“Govori se o prekidu snabdevanja Bugarske gasom, a ne o tranzitu gasa kroz tu zemlju”, pojasnio je Bocan-Harčenko, povodo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име