Ruski ljekar otkrio novi simptom korone: “Javlja se kod mnogih pacijenata”

0

Infekcija korona virusom može dovesti do brojnih komplikacija koje pogađaju nervni sistem, crijeva, bubrege i druge organe.

Ruski pulmolog Sergej Purjašev rekao je da je uočio jedan čest simptom kovida koji se javlja kod mnogih njegovih pacijenata – problemi sa sluhom.

Kod prvih znakova neuritisa moraju se uzimati jaki antiimflamatorni lijekovi, objasnio je ljekar.

– Oštećenje sluha povezano je sa neuritisom slušnog nerva. U početku se manifestuje bukom u ušima, a kasnije može doći do pareze i paralize slušnog nerva, pa osoba može izgubiti sluh – rekao je Purjašev.

Njegov kolega Sergej Voznesenski, vanredni profesor na katedri za infektivne bolesti Univerziteta RUDN, slaže se takođe sa tim da problemi sa sluhom mogu biti važan simptom, ali i komplikacija.

Ranije je grupa naučnika sa Univerzitetskog koledža u Londonu istakla da oštećenje sluha može ukazivati na infekciju. Na primjer, mnogi pacijenti oboljeli od kovida žalili su se na zujanje u ušima bez ikakvog spoljnog stimulansa. Osim toga, kod težih slučajeva korone ovaj simptom pretvorio se u kompletan gubitak sluha.

S tim u vezi, ruski ljekari pozivaju svoje kolege da obrate pažnju na sve promjene u sluhu pacijenta i preuzmu sve preventivne mjere tokom liječenja i postavljanja dijagnoze.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име