Sabor na kome će biti izabran novi patrijarh biće održan u kripti Hrama Svetog Save

0

BEOGRAD – Sinod Srpske pravoslavne crkve odlučio je da će Sabor, na kome će biti izabran novi patrijarh biti održan u kripti Hrama Svetog Save.

Nakon smrti patrijarha Irineja, koji je preminuo od posljedica korona virusa, do izbora novog čelnika SPC na njegovo mjesto je privremeno postavljen mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prenosi Blic.

Članovi Sabora, koji će imati izborni karakter, novog crkvenog poglavara biraće između ukupno 34 mitropolita i episkopa, koliko ih ispunjava uslov da budu birani za patrijarha, a sjednicom će, kao najstariji arhijerej, predsjedavati episkop šabački Lavrentije (85 godina starosti, 53 godine arhijerejskog staža), koji je bio i na čelu Sabora koji je 2010. godine izabrao vladiku niškog Irineja za poglavara SPC.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve biće izabran na Izbornom saboru koji je zakazan za 18. februar ove godine. Sveti arhijerejski Sabor je skupština svih episkopa, vladika, mitropolita koji na sjednici pokreću izborni postupak i taj sabor tako postaje Izborni sabor.

Ustav SPC nalaže da Izborni sabor treba da se održi najkasnije tri mjeseca od upražnjavanja mjesta patrijarha, odnosno patrijaršijskog prestola, a Saboru treba da prisustvuje dvije trećine članova – arhijereja.

Na Izbornom saboru, članovi predlažu trojicu kandidata za novog patrijarha. Oni moraju da ispune nekoliko uslova: da je eparhijski arhijerej, odnosno da je na čelu eparhije pod upravom SPC, i to najmanje pet godina. Zatim se pristupa tajnom glasanju, a svaki kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu glasova pa zato postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na “apostolski žreb”. Tada se imena kandidata stavljaju u tri zasebne koverte, one u Jevanđelje, a jedan od monaha, koji je izabran od strane Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

“Apostolski žreb” je vraćen šezdesetih godina prošlog veka s ciljem da se izbegne uticaj države na izbor poglavara.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име