Savez sindikata: Minimalac će sigurno biti povećan i to već od avgusta

0

BANJALUKA – Minimalac u Srpskoj će sigurno biti povećan i to već od avgusta, a koliko će biti to povećanje zavisi od analize Ministarstva finansija Republike Srpske, rekao je za “Srpskainfo” Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Srpske.

On je potvrdio da je završena prva runda pregovora o povećanju minimalca, odnosno prva sjednica Ekonomsko socijalnog savjeta Republike Srpske, na kojem je dogovoreno da će socijalni partneri ponovo sjesti za sto za 15 dana.

“Novi sastanak je kajem jula ili početkom avgusta i tada ćemo, na osnovu analiza Ministarstva finansija, predložiti iznos minimalne plate. Nova, dakle povećana minimalna plata biće obračunata za avgust”, kategoričan je Stanković, prenosi pomenuti portal.

Na početku današnje sjednice Ekonomsko socijalnog savjeta Republike Srpske, koja je zakazana na zahtjev Sindikata, poslodavci su se žestoko otimali i nisu htjeli da se povećanje minimalca uopšte nađe na dnevnom redu.

“Htjeli su da današnji sastanak bude samo priprema za pregovore koji će uslijediti u septembru, a na kojima bi se pregovarala najniža plata za iduću godinu. Nama je to, naravno, neprihvatljivo zbog rasta cijena i inflacija. Tražimo da se najniža plata poveća odmah, pogotovo što znamo da će sve plate budžetskih korisnika od idućeg mjeseca biti linearno povećane za 100 KM”, navodi Stanković.

Prema njegovim riječima, kada im nije prošla priča da je zahtjev za povećanje minimalca nezakonit, iznijeli su već poznate tvrdnje da će im on ugroziti poslovanje i da veće plate mogu značiti i zatvaranje preduzeća.

“Dakle, jedva smo usvojili dnevni red, a povećanje minimalne plate je bila jedina tačna dnevnog reda”, rekao je Stanković nakon sjednice Ekonomsko socijalnog savjeta Republike Srpske.

Kada je sjednica konačno počela argumenti Saveza sindikata su očigledno bili ubjedljiviji za predstavnike Ministarstva rada Srpske, pa su, očekivano, Vladine snage podržale radničke zahtjeve.

“O ciframa nismo govorili, nismo ispostavljali takve zahtjeve, pregovori o minimalnoj plati su ozbiljna stvar, nije to pijaca da se cjenkamo. Dogovorili smo se da u narednih 15 dana Ministarstvo finansija detaljno analizira i stanje u pojedinim granama privrede, i plate i rast cijena inflacija, da konkretno izračunaju: koliko je litara ulja radnik za minimalac mogao da kupi u decembru, a koliko dana. Na osnovu tih analiza predložioćemo iznos najniže plate od avgusta”, kaže Goran Stanković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име