Serološka ispitivanja u RS od 1. novembra

0

BANJALUKA, FOČA – Studija o serološkim ispitivanjima na teritoriji RS počinje 1. novembra, potvrdio je za “Nezavisne” Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

“Planirano je da uzimanje uzoraka krvi, anketiranje građana i analiziranje počnu 1. novembra”, rekao je Bokonjić.

Nacionalna studija seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS, koja je značajna jer će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana RS, trebalo bi da se sprovede u dvije faze.

Bokonjić je dodao da će ove sedmice biti održana online konferencija medicinskih fakulteta u Foči i Banjaluci, kao i Instituta za javno zdravstvo RS, koji zajedno sprovode ovu studiju.

“Antitijela neophodna za ovo ispitivanje su stigla u BiH. Aparat koji će se koristiti u toku studije je već stigao u Banjaluku, a ovih dana stiže i kod nas u Foču”, kazao je Bokonjić.

Dodao je da će se prva faza ovog ispitivanja sprovesti na 1.700 uzoraka.

“Nakon toga ćemo vidjeti kakve ćemo rezultate dobiti i kakva će biti situacija u vezi s virusom korona tokom zime. Nakon faktora korekcije odredićemo koliki će uzorak da bude uzet u drugoj fazi studije”, objasnio je Bokonjić.

Naveo je da će ova dva medicinska fakulteta, u dogovoru s Institutom za javno zdravstvo RS i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, planirati drugu fazu testiranja, koja će vjerovatno biti sprovedena krajem ove ili početkom naredne godine.

“Jako smo nestrpljivi, jedva čekamo da počne studija da bismo odredili koliko smo blizu kolektivnog imuniteta na kovid-19”, naglasio je Bokonjić.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, za “Nezavisne” je rekao da će uskoro od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) stići prvi kontingent testova neophodnih za ovo serološko ispitivanje.

“Od SZO bi u prvom kontigentu trebalo da dobijemo oko 3.000 testova, a naveli su da će nam na raspolaganju, u drugoj fazi studije, biti dodatnih 3.000 testova”, rekao je Škrbić.

Dodao je da će na početku studije prvo Institut za javno zdravstvo RS raditi anketiranje članova domaćinstava koji će metodom nasumičnog odabira učestvovati u ovoj studiji.

“Nakon toga uslijediće odlazak na teren, gdje će se od osoba koje budu dio studije uzimati uzorci krvi, koji će nakon toga biti dostavljeni na medicinske fakultete u Banjaluci i Foči”, kazao je Škrbić.

Dodao je da će uzorci uzeti istočno i južno od Bijeljine biti analizirani u Medicinskom fakultetu u Foči, a oni uzeti zapadno od Bijeljine u Medicinskom fakultetu u Banjaluci.

Istakao je da su pristali da rezultate dobijene ovom studijom podijele sa SZO.

“Koliko znam, jedino je Srbija počela da radi sličnu studiju, a druge zemlje iz okruženja ne. Podaci dobijeni ovom studijom biće dostupni ne samo za našu javnost, već ćemo ih podijeliti i sa kolegama iz SZO jer nam je cilj da se nađemo na mapi s ostalim zemljama iz regiona i svijeta”, zaključio je Škrbić.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име