SIJARTO: NEĆEMO PODRŽATI BILO KAKVE SANKCIJE DODIKU

0

BANJALUKA – Mađarska neće podržati bilo kakvu vrstu sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, niti protiv bilo kog demokratski izabranog predstavnika u BiH, poručio je večeras mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

“Te sankcije izazvale bi ogromnu štetu ovom regionu i imale bi negativne posljedice i za Mađarsku. Kako je moguće da se uvedu sankcije protiv demokratski izabranog lidera Srba u BiH. Mislim da one ne bi pomogle da se unaprijedi sigurnost i situacija u BiH”, rekao je Sijarto za RTRS.

Sijarto je upitao zašto se onda to radi, istakavši da treba da se rade stvari koje će pomoći, a ne koje će izazvati samo štetu.

On je podsjetio da je politika Mađarske da budu odgovorni, navodeći da je njihova odgovorna politika kada su u pitanju države iz komšiluka – mir, stabilnost i budući ubrzani napredak zapadnog Balkana.

Mađarski šef diplomatije je rekao da je u njihovoj istoriji dokazano da sankcije nisu pravi alat za postizanje takvih ciljeva, posebno kada je u pitanju zapadni Balkan.

On je napomenuo da njegova zemlja ne prihvata pristup da se priča o zapadnom Balkanu, već da se priča sa zapadnim Balkanom i njegovim liderima i da ih Mađarska pokuša razumjeti.

“Skupimo hrabrosti da dođemo ovdje i pričamo sa njima direktno. Pisanje saopštenja iz Brisela o zapadnom Balkanu je lako. Zašto ne dođu ovdje, zašto ne pričaju, zašto ne uđu u suštinu problema. Zašto ne donesu odgovorne odluke?”, upitao je Sijarto.

On je rekao da se mora nastaviti dijalog o potpunom suverenitetu koji treba da se vrati unutar BiH, istakavši da je važno pitanje kako pomoći da se riješe i smire konflikti između konstitutivnih naroda.

“Najvažniji korak je da razumijemo šta Srbi i šta Hrvati žele,” rekao je Sijarto, te da, ukoliko se to ne shvati, očekivanja oba naroda – mir, stabilnost i napredak, nikada neće doći.

Mađarski šef diplomatije je rekao da mu je poznato da Hrvati žele da imaju svog legitimnog predstavnika, ali da se mora shvatiti da Srbi imaju volju da poštuju Dejton kakav i jeste.

“Problem je u stvari, šta Dejton znači. Slovo Dejtona znači taj sporazum koji je potpisan. Dejton isto tako znači sve što je upisano u tom sporazumu. Ova tema, koliko shvatam ima nekoliko različitih pristupa, a ako želimo mir i stabilnost moramo da razgovaramo, da diskutujemo sa svim stranama, da pronađemo koegzistenciju ili kompromis, ali ponašati se da ne postoji drugo mišljenje je štetno”, istakao je Sijarto.

Govoreći o pobjedi Viktora Orbana i njegovog “Fidesa” na izborima u Mađarskoj te o sukobu u Ukrajini, ali i o odnosu Brisela prema zemljama zapadnog Balkana, mađarski šef diplomatije je rekao da je vladajuća partija postigla rekordan broj glasova i da će u parlamentu Mađarske imati 135 mjesta od 199 parlamentaraca.

On je rekao da Mađarska podržava Ukrajinu kojoj je poslala najveću humanitarnu podršku u svojoj istoriji, ali da nije spremna da rizikuje mir i sigurnost svog naroda.

“Ako donesemo odluku da pošaljemo ili vojne trupe ili oružje Ukrajini, to će staviti našu državu u nezavidan položaj. Mi smo donijeli jasnu odluku kojom ne dozvoljavamo drugima da budemo tranzitna država za oružje do Ukrajine. Briga nas je za pritiske i napade, jer je bezbjednost mađarskog naroda na prvom mjestu”, pojasnio je Sijarto.

On je rekao da možda briselska birokratija i liberlani političari pojedinih zemalja ne vole šta Mađari očekuju od svojih političkih lidera, istakavši da nije bitno da li im se to sviđa ili ne, jer je to volja građana.

“Ne morate da ispunite očekivanja političara sa Zapada, morate ispuniti očekivanja svog naroda. Ako birokrate u Briselu misle ozbiljno kada je riječ vladavini prava, onda bi morali poštovati volju mađarskog naroda i moraju poštovati našu Vladu koja ispunjava želje i očekivanja naroda, koja bi mogla biti suprotna željama briselske administracije. Ali nije nas briga za njihove želje”, istakao je Sijarto.

On je rekao da je to bila klasična ucjena prema Mađarskoj, navodeći da oni ne žele da “zaštitimo djecu od LGBT propagande i ideologije”.

Sijarto je naveo da su u Mađarskoj jasno rekli – jedino pravo imaju roditelji, da uče svoju djecu o temama koje su toliko osjetljive, kao što je na primjer seksualna orijentacija.

“Ne prihvatamo da se pojave neke nevladine organizacije koje će bolje znati od roditelja. Ako smo mi roditelji koji bolje znaju svoju djecu, onda ćemo mi da ih edukujemo o osjetljivim temama, a ne nevladine organizacije“, zaključio je Sijarto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име