Sindikat Alumine zadovoljan rezultatima poslovanja kompanije

0

ZVORNIK – Sindikalni odbor sindikalne organizacije “Alumine“ oglasio se saopštenjem u kojem ocjenjuje poslovne rezultate kompanije:

Imajući u vidu poslovne rezultate kompanije Alumina d.o.o., kao i ambijent u kome su ti rezultati postignuti, Sindikat može da bude zadovoljan i da očekuje dalje poboljšanje radničkog standarda u ovoj kompaniji. Iako smo svjedoci da u širem okruženju prosječna plata ne ide u korak sa poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, tj. sa potrošačkom korpom, ipak se mora priznati da se u Alumini ta odstupanja često koriguju i da je stepen dostignutih radničkih prava za nijansu bolji od ostalih. Ovo je svakako povezano, jer dobri poslovni rezultati omogućuju bolji standard radnika, a zadovoljan radnik postiže bolje proizvodne rezultate, tako da je sve u povratnoj sprezi. Dakle, na praktičnom primjeru u Alumini se vidi koliko je bitno da sistem funkcioniše za sve, a ne samo za pojedince.

Ovo svakako ima značaja i kad je u pitanju stečajni postupak matičnog preduzeća “BIRAČ“ , gdje će se način završetka stečaja itekako odraziti na poslovanje Alumine i na sudbinu zaposlenih radnika i njihovih porodica. Upravo iz tog razloga Sindikat želi da naglasi da se neće držati po strani u slučaju bilo kakvih, po radnike štetnih uticaja od strane kojekakvih interesnih grupa, ili pojedinaca. Zajedno sa radnicima, sadašnji menadžment Alumine je mjerljivim i vrlo vidnim rezultatima pokazao kako se fabrika može dići iz pepela i razviti u svjetski respektabilnu kompaniju, preko koje je osigurana budućnost cijele regije. Zato niko nema pravo da tu budućnost kvari i urušava.

Da ne bi bili pogrešno protumačeni, Sindikat naglašava da nema ništa protiv ni domaćih, niti stranih kredibilnih kompanija sa pozitivnom namjerom, koje bi učestvovale u bilo kakvom vidu legalne i realne dokapitalizacije Birača kroz ulaganja u Aluminu,  jer bi to svakako još više ojačalo poslovne pozicije Alumine, a time smanjilo uticaj onih koji se pokušavaju uvući u Aluminu na nelegalan način i napraviti nepopravljivu štetu. Dakle, itekako razumijemo šta su moguće posljedice i jednog i drugog ishoda, pa ćemo sigurno braniti i podržavati onaj koji je u opštem i dugoročnom interesu naših radnika. Očekujemo da nas u tome podrže, ali i daju svoj doprinos svi relevantni faktori od lokalnog do državnog nivoa. Naročito je važno da se prekine sa pritiscima i uticajima na rad Stečajnog upravnika i da mu se pomogne da stečajni postupak u BIRAČ-u privede već dugo očekivanom kraju, stoji na kraju saopštenja Sindikalnog odbora Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Alumine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име