SINDIKAT: BUDŽET MORA BITI OKRENUT GRAĐANIMA

0

BANJALUKA – Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je sinoć da budžet mora biti okrenut građanima Republike Srpske jer je ovo vrijeme galopirajuće inflacije.

“Zbirna stopa inflacije je 16,1 odsto, dok je stvarna stopa za obične građane koji svakodnevno kupuju u prodavnicama i izmiruju obaveze u svojim domaćinstvima mnogo viša, neki artikli su dvostruko ili trostruko skuplji, a plate nisu pratile te promjene”, rekla je Mišićeva za RTRS.

Ona je navela da je u posljednje čitiri godine Vlada Republike Srpske skoro milijardu KM budžetskog novca poslala u realni sektor kroz razne vidove podrške, s ciljem povećanja plata u ovom sektoru, ali što se nije dogodilo u očekivanoj mjeri.

Prema njenim riječima, procijenjena prosječna plata u realnom sektoru je 945 KM, dok se proječna plata bliži 1.200 KM. Mišićeva je dodala da u Republici Srpskoj 54 odsto zaposlenih, uglavnom iz realnog sektora, ne može da zaradi 1.000 KM.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić istakao je da plate u realnom sektoru nisu stvar političke odluke i da nema šanse da država utiče na njih.

“Vlada ne može uticati na plate u privatnom sektoru. Moraćemo se boriti za njih kako znamo i umijemo”, naveo je Trivić.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske dala podršku privredi da se ubrzano razvija i da bude konkurentna na svjetskom tržištu, i kroz cijenu električne energije i kroz poresku politiku.

“U sadašnjem budžetu nismo ništa tražili od Vlade izuzev tridesetak miliona KM koje se nalaze u Ministarstvu privrede za podršku rastu plata i za tehnološki razvoj jer smo znali da će u ovakvim vremenima budžet biti socijalni”, rekao je Trivić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име