Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske traži ujednačavnje koeficijenata

0

BANJALUKA – Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske tražiće u budućim razgovorima sa resornim ministarstvima dodatno izdvajanje sredstva za povećanje primanja radnika i ujednačavanje koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima.

Predsjednik Sindikata obrazovanja Dragan Gnjatić izjavio je danas u Banjaluci da insistiraju na povećanju primanja za sve zaposlene u narednom periodu, te da to može biti realizovano kroz naknadu na topli obrok i regres ili kroz povećanje plate.

“Pozdravljamo najavu zvaničnika da će doći do povećanja plata svim zaposlenima u Srpskoj, ali insistiramo i na provođenju odredbi memoranduma u kojem je predviđeno ujednačavanje platnih koeficijenata za radnike u obrazovanju, nauci i kulturi sa ostalim korisnicima budžeta”, rekao je Gnjatić na konferenciji za novinare.

Gnjatić je naveo da radnici iz drugih oblasti, koji plate primaju iz budžeta, dobijaju oko 250 KM više od profesora, što je, kako je rekao, nedopustivo.

On je naglasio da radnici u obrazovanju, nauci i kulturi, obavljaju izuzetno složen i odgovoran posao, jer rade na vaspitanju i obrazovanju generacija koje će preuzeti vođenje Republike Srpske u budućnosti.

“Ovu činjenicu mora prepoznati cjelokupno društvo i nadležni organi, a radnici u obrazovanju, nauci i kulturi moraju biti adekvatno plaćeni”, smatra Gnjatić, koji je najavio pregovore sa resornim ministrima na kojima će konkretizovati zahtjeve sindikata.

On je od lokalnih zajednica zatažio da, prilikom kreiranja budžeta za narednu godinu, razmotre mogućnost da poboljšaju materijalni i socijalni status radnika u predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име