Sjednica vlada Srpske i Srbije polovinom februara

0

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je 14.i 15. februara planirana zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije na kojoj će biti riječi o infrastrukturnim projektima i nastavku saradnje.

Tada je i Sretenje – Dan državnosti Srbije, a sjednica bi trebalo da bude održana u Srbiji. Drago mi je što je saradnja Srpske i Srbije na najvišem nivou, zahvaljujući /predsjedniku Srbije/ Aleksandru Vučiću i /srpskom članu Predsjedništva BiH/ Miloradu Dodiku – rekao je Višković za RTRS.

Kada je riječ o penzijama u Republici Srpskoj, Višković je podsjetio da je zakonska obaveza da u januaru bude njihovo usklađivanje.

– Rast plata u Republici Srpskoj u prošloj godini bio je 5,02 odsto, a inflacija 1,7 odsto što znači da bi penzije trebalo da budu usklađene za 3,36 odsto. Međutim, donijeli smo odluku da povećanje penzija bude četiri odsto za šta će dodatno iz budžeta Srpske biti izdvojeno 50 miliona KM što je do sada najviše povećanje penzija – kaže Višković i podsjeća da su od 2013. godine penzije povećane za više od 40 odsto.

Prema njegovim riječima, za banjsko liječenje penzionera iz budžeta Srpske biće izdvojeno 500.000 KM, što je duplo više nego prošle godine.

– Isto smo uradili i za boračke kategorije. Pratimo potrebe naših građana, a podsjećam da su i u ovoj godini povećane plate, vojne i civilne invalidnine i borački dodaci – dodao je Višković.

On je naveo da je uputio dopis federalnom premijeru Fadilu Novaliću za održanje zajedničke sjednice vlada Srpske i Federacije BiH.

– Trenutna politička i ekonomska situacija u BiH zaista traži reakciju da se održi zajednička sjednica dvije vlade. Termin sjednice trebalo bi da bude između 1. i 5. februara. Možemo prihvatiti i varijantu da sjednica bude u Administrativnom centru Srpske u Istočnom Sarajevu. Teme i dnevni red bi usaglasili u narednih par dana – kaže Višković.

On je napomenuo da postoji mnogo otvorenih tema.

– Imamo pitanje funkcionisanja zajedničkih kompanija, kao što je `Elektroprenos BiH`. Tu je pitanje Uprave za indirektno oporezivanje gdje imamo blokirana sredstva od akciza za gorivo – naveo je Višković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име