Sojevi novi, problemi stari

0

Novi sojevi korone, koji su daleko opasniji nego izvorni SARS-CoV-2, zagospodarili su i Srpskom, a sa njima se bori više od 80 odsto pacijenata.

Zabrinjavajuće je što su oni dosta zarazniji od klasične korone i što izazivaju teže forme bolesti, i to veoma brzo od pojave prvih simptoma, a na udaru su sve mlađi ljudi. To je dovelo do prebukiranosti svih bolnica u Srpskoj, čije osoblje crpi posljednje atome snage da spasu ono što se spasti da.

A da nisu svemogući potvrđuju desetine preminulih dnevno, dok stotine oboljelih balansiraju na granici života i smrti.

Uprkos tome, mnogi od nas nastavljaju po starom…

I dalje se, kao u najbolja vremena, organizuju privatne žurke uz muziku uživo, ponovo kreće grupisanje u kafićima, slobodno hodaju oni koji bi moralo da budu u izolaciji?!

Iz MUP RS apeluju na građane da prijave ljude koji svojim ponašanjem ugrožavaju zdravlje drugih, dok iz Inspektorata RS poručuju da se neće tolerisati da neodgovorni pojedinci svjesno krše epidemiološke mjere.

Struka zube istupi da moramo da nosimo maske, poštujemo fizičku distancu, izbjegavamo svako veće okupljanje ili rizični kontakt.

Medicinari su bezbroj puta do sada istupali u javnosti i pozivali narod da se čuva, čime će sačuvati i svoje najmilije, i zdravstvene radnike, a i privreda bi nam se tako brže vratila u neke normalne tokove.

Međutim, da pojedinci i određene grupe ignorišu sve ove preporuke, apele i vapaje, svjedoči aktuelna epidemiološka situacija za koju se samo može reći – bože, pomozi nam.

Takođe, još nismo u fazi neke masovnije vakcinacije opšte populacije, pa je, uz sva navedena bahaćenja, jasno da nam se ni ubuduće ne piše dobro.

Iz ovog haosa, u kojem smo više od godinu dana, mnogi očigledno nisu naučili ništa. Neki su ovu lekciju savladali tek kad im je zaraza ušla u porodicu, a kovid odnio nekog dragog. Kasno, nažalost!

(Autor: Maja Radoja, Srpskainfo)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име