SPOMENKA STEVANOVIĆ: DANAS BRANIMO I JAČAMO POZICIJU REPUBLIKE SRPSKE

0

BANJALUKA, 10. decembra – Šef poslaničkog Kluba DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović izjavila je da je današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske početak jednog procesa koji neće biti ni kratak ni lak.

„Želim da kažemo da će to biti politički proces, proces razmjene političkih i pravnih argumenata i da takav proces nikako ne znači da će biti zapostavljene i ostale aktivnosti koje se odnose na privredni i ekonomski razvoj, na poboljšanje položaja penzionera, ratnih vojnih invalida, zapošljavanja, obrazovanja, zdravstva i sve što čini životna pitanja. Ovo govorim zato što se u javnosti stalno spinuje da se vlast bavi imaginarnim temama, a da zapostavlja životne teme. To je notorna neistina, jer vršenje vlasti je jako odgovaran posao i podrazumijeva ovo što danas radimo – odbranu i jačanje pozicije Republike Srpske“, rekla je Stevanovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je istakla da se prenos nadležnosti u proteklih 20 godina vršio u kontinuitetu sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH i da sada trenutno imamo stvarno stanje koje značajno odudara od onog što je propisano Ustavom BiH.

Dodala je da su se ove godine desile tri stvari u kratkom roku – nametanje od strane Valentina Incka Zakona o zabrani negiranja genocida, zatim nelegitimno i nelegalno imenovanje Kristijana Šmita i treće – odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju određenih odredbi Zakona o šumama.

„To su tri stvari koje su realno izazvale žestok otpor u Republici Srpskoj. To je inicijalna kapsla da se zapitamo šta je slijedeće na redu i da shvatimo da ne smijemo više biti u defanzivnoj ulozi i da se stalno od nečega branimo. Ne smijemo više biti objekat, nego subjekat politike i uzeti proaktivnu ulogu“, istakla je Stevanovićeva.

Ona je podsjetila da je gro nadležnosti sa Srpske na nivo BiH prenošen odlukama vioskog predstavnika, Ustavnog suda BiH i Parlamenta BiH, ali i da su nadležnosti iz oblasti indirektnog oporezivanja, odbrane i pravosudnih instituicija prenesene uz saglasnost Narodne skupštine Republike Srpske.

„Ali, treba precizno reći da te nadležnosti koje su prenesene, nikada nisu ugrađene u Ustav BiH. Prema tome, Narodna skupština Republike Srpske ima sasvim legitimno pravo da kako je dala saglasnost, tako isto da povlači tu saglasnost za prenos nadležnosti na nivo BiH. Sada se nalazimo u prilično apsurdnoj situaciji – za sve naše aktvnosti optužuju nas da su antidejtonske i antiustavne. S druge strane, istina je da se mi upravo borimo za usklađivanje faktičkog stanja sa odredbama Ustava BiH, odnosno za vraćanje funkcionisanja Srpske i BiH u skladu sa Ustavom BiH“, dodala je Stevanović.

Što se tiče nacionalnog jedinstva, ona je istakla da je ono uvijek poželjno i korisno i da joj je žao što ga danas nema.

„Mislila sam da razmumijemo svi suštinu problema i da težimo ka istom cilju, iako imamo različite načine i metode kako doći do cilja. Naravno da svako ima pravo na svoj stav, a vrijeme koje je pred nama reći će ko je, a ko nije bio u pravu. Najvažnije je da interese Republike Srpske stavimo ispred stranačkih i svakih drugih“, rekla je Spomenka Stevanović.

Dodala je i da krizu u BiH mogu riješiti  samo domaći političari razgovorm i dogovorom.

„Bošnjački političari moraju preuzeti odgovornost za BiH, osloboditi se stranog mentorstva i shvatiti da moraju sjesti i razgovarati na ravnopravnim osnovama sa predstavnicima svih naroda u BiH. Nije cilj da imamo zemlju pod protektoratom. Valjda nam je cilj da imamo zemlju zasnovanu na demokratskim principima, uz maksimalno uvažavanje postojanja dva entiteta, tri naroda i ostalih građana. Formula je vrlo jasna – unutrašnji dijalog, kompromis i dogovor. Ovu formulu možda neki ne žele da razumiju, ali od nje zavisi ostanak i dalji razvoj BiH. Mislim da će na kraju oni koji je odbijaju shvatiti da moramo sjesti i dogovoriti se kako ići dalje“, zaključila je Stevanovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име