SPOMENKA STEVANOVIĆ: DOMAĆI DOGOVOR BOLJI OD BILO KAKVOG NAMETANJA

0

BANJALUKA – Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je u vezi sa dolaskom novog visokog predstavnika i rusko-kineskom rezolucijom da je za narode u BiH i najgori domaći dogovor bolji od bilo kakvog rješenja nametnutog sa strane.

“Za taj dogovor su u BiH potrebne najmanje tri strane, iako je očigledno da prvenstveno bošnjačkim političarima odgovara postojanje visokog predstavnika u cilju unitarizacije BiH na štetu Srpske”, rekla je Stevanovićeva Srni.

Stevanovićeva je pozdravila upućivanje pomenute rezolucije, ali je dodala da ne očekuje njeno usvajanje u organima Savjeta bezbjednosti UN s obzirom i na način imenovanja narednog visokog predstavnika u BiH.

Ona je navela da je očigledno da su Kina i Rusija ojačale u međunarodnoj politici, te da Srpska iz toga može izvući određene koristi ukoliko se bude postavljala kako treba.

Stevanovićeva je ponovila da je visoki predstavnik uveden da kontroliše i koordiniše i sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, ali da se od toga u praksi, nažalost, odstupilo.

Rusija i Kina podijelile su članicama Savjeta bezbjednosti UN nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlašćenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH.

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH 27. maja imenovali su Šmita za novog visokog predstavnika, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom.

Šmit bi trebalo da 1. avgusta preuzime funkciju nakon ostavke Valentina Incka koji je tu dužnost obavljao 12 godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име