Srbija bi mogla da se nađe u CRVENOJ ZONI po broju zaraženih koronom

0

BEOGRAD – Prema posljednjim podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Srbija u posljednje dvije nedjelje ima 20,57 zaraženih na 100.000 stanovnika i nalazi se u tzv. žutoj zoni (15-30 zaraženih na 100.000).

Međutim, prema matematičkim prognozama prof Petra Kočovića, već za nekoliko dana, a najkasnije naredne nedjelje, po broju zaraženih Srbija bi mogla da dospije u crvenu zonu (preko 30 oboljelih na 100.000 građana), piše Blic.

Pogled na grafikonu jasno stavlja do znanja da se Srbija nalazi u uzlaznoj fazi trećeg talasa korona virusa pošto smo prije samo nedjelju dana imali manje od 15 zaraženih na 100.000, a uskoro bi taj broj mogao da bude i udvostručen.

Da bi Srbija imala 30 zaraženih na 100.000 stanovnika potrebno je da tokom dvije nedjelje ima u prosjeku više od 200 novooboljelih za 24 sata.

Ulazak u crvenu zonu mogao bi da dovede i do novih restriklcija kada su u pitanju putovanja građana Srbije u inostranstvo. Istina, granice skoro svih zemalja Evropske unije su zatvorene za državljane Srbije, ali bi porast novoobolelih po brojkama ECDC mogli da natjeraju druge zemlje, poput Slovenije, Bugarske, Ukrajine ili Sjeverne Makedonije da donesu sličnu odluku.

Kako je objelodanio prof Kočović, koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela prognozira kretanje epidemije, uspon prvog talasa je trajao od 3. do 6. aprila, a drugog od 22. do 29. juna.

– Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu koja se pomjera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima – objasnio je ranije za Blic Kočović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име