Srbija do sada odobrila 11 donacija Srpskoj

0

BANJALUKA – Republika Srbija do sada je Republici Srpskoj odobrila 11 donacija koje se realizuju posredstvom Ministarstva finansija Srpske, a najvećim dijelom usmjerene su za realizaciju kapitalnih projekata u opštinama i gradovima Srpske, kao i jedinicama lokalne samouprave u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

“Od septembra 2017. do decembra 2020. godine Vlada Republike Srbije doznačila je Republici Srpskoj 73.700.000 evra. Od ukupnog iznosa doznačenih donatorskih sredstava, prema odlukama Vlade Srpske, za finansiranje projekata izdvojeno je 38.237.083 evra, za druge namjene 15.457.575 evra i za podršku budžetu Republike Srpske u 2020. godini za saniranje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona 20.000.000 evra”, naveli su iz Vlade Srpske.

S ciljem što adekvatnije i transparentnije upotrebe donatorskih sredstava u Republici Srpskoj, provedeno je niz aktivnosti, počevši od donošenja odluka na sjednicama Vlade Republike Srpske o prihvatanju donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije i finansiranju konkretnih projekata, definisanja procedura i načina realizacije projekata, zaključenja sporazuma o realizaciji projekata sa svim nosiocima projekata, te realizacije odobrenih projekata.

“Sva sredstava Vlade Srbije koriste se na transparentan način. Nosioci projekata redovno obavještavaju Ministarstvo finansija o aktivnostima po projektima, te dostavljaju potrebnu ugovornu dokumentaciju i dokumentaciju za plaćanja po projektima”, naglasili su iz Vlade Srpske.

Ova donatorska sredstva odobravaju se u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, a s ciljem izgradnje i jačanja odnosa Srbije i Srpske.

Iz Vlade Srpske naglašavaju da su u skoro svakoj opštini i gradu u Republici Srpske projekti ili već realizovani ili je njihova realizacija u toku, te da su izgrađeni ili rekonstruisani objekti poput vrtića, sportskih dvorana, igrališta, zdravstvenih ustanova.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име