Srbija i Srpska grade tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine

0

BANJALUKA – Premijeri Republike Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić potpisali su danas u Banjaluci zajedničku izjavu o realizaciji Projekta HES “Gornja Drina”.

Realizacijom ovog projekta predviđena je izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine – Buk Bijela, Foča i Paunci.

“Danas smo na samo korak od početka realizacije. Današnjim potpisom izjave dolazimo u poziciju da čim građevinska sezona dozvoli možemo početi izgradnju”, rekao je Višković.

On je dodao da je rok za izgradnju šest godina za sve tri centrale snage 18 megavata.

Vrijednost projekta je 200 miliona evra, od čega će RS izdvojiti 49 procenata, a Srbija 51 procenat.

Istakao je da će ovaj projekat zadovoljiti ekološke norme.

“Radi se o energetski čistoj energiji, nešto što Evropa i svijet traže i koji će omogućiti rast i samog BDP-a i RS i Srbije”, rekao je Višković.

Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja izjave, te naglasila da je Srbija spremna za početak realizacije projekta čim se izda građevinska dozvola.

“Ja se nadam da će to biti ili krajem decembra ili početkom 2021. godine”, naglasila je Brnabićeva.

Ona se osvrnula i na drugi veliki projekat koje Srpska i Srbija realizuju zajedno – Aerodrom Trebinje.

“Mi smo već budžetirali 3,6 milijardi dinara, odnosno oko 30 miliona evra za ovu godinu i to su sredstva budžetirana za eksproprijaciju i pripremne radove. Za 2021. godinu predložićemo da se budžetira 6 milijardi dinara, što je nešto više od 51 milion evra sa ciljem da 2022. završimo Aerodrom Trebinje. Čini se da će 2021. biti kruna naše saradnje”, naglasila je predsjednica Vlade Srbije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u posljednjih nekoliko godina ostvarena najplodotvornija saradnja Republike Srpske i Srbije, zahvaljujući srpskom držvnom vrhu, predsjedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i njihovom timu.

“Mi ovdje nikome ne želimo ništa da učinomo nažao. Svi projekti će biti korisni i moći će da ih koriste i drugi i autoput koji je dio naših planova”, rekao je Dodik.

Podsjetio je da je Srbija preuzela na sebe da isfinansira most koji je dodirna tačka na Savi između Srbije i Republike Srpske.

Poručio je da će saradnja biti nastavljena i istakao da se Republika Srpska raduje svim uspjesima Srbije na svim poljima.

“Svaki uspjeh Srbije mi doživljamo jednako kao ljudi u Srbiji. Ima, doduše, u Srbiji onih kojima ništa ne godi, ali su oni u manjinu”, primjetio je Dodik.

Potpisivanju su prisustvovali ministri u Vladi Srpske i ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević.

Prije potpisivanja izjave održan je sastanak premijera Viškovića i Brnabićeve, kojem su prisustvovali Dodik, Cvijanovićeva, ministri u Vladi Srpske i Đorđević.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име