Srbija ima najmanji pad BDP-a u Evropi

0

BEOGRAD – Prema najnovijim projekcijama koje su uradile Evropska komisija i MMF, Srbija bilježi najmanji pad BDP u Evropi od samo 1,8, odnosno 1,5 odsto.

Zemlje u regionu imaju veći pad od Srbije, pa je tako Bugarska na 4 odsto u minusu, Makedonija na 5,4 odsto, Mađarska 6,1 odsto, Bosna i Hercegovina 6,5 odsto. Hrvatska je zabilježila pad od čak 9 odsto, dok Crna Gora ima pad od 12 odsto.

Iza Srbije našle su se i velike evropske zemlje kao što je Njemačka koja ima pad od 4,1 odsto, a najveći pad BDP bilježi Španija od čak 12,8 odsto.

Preciznije, srpska ekonomija će, prema tim projekcijama ovu godinu završiti sa najboljim rezultatom u globalnim i evropskim okvirima, odnosno sa minimalnim padom BDP-a, dok je pandemija “nokautirala” veliki broj drugih zemalja.

Prema MMF-u, BDP Srbije će skliznuti za svega 1,5 procenata u 2020.godini, dok Evropska komisija predviđa da će pad iznositi 1,8 procenata.

Fond istovremeno predviđa da će srpska privreda sljedeće godine uzleteti za 5,0 odsto, a 2022. za 6,0 procenata, dok EK prognozira Srbiji dogodine rast od 4,8 odsto, a godinu kasnije – od 3,8 procenata.

Sa druge strane, zemljama u regionu, pa i u Evropi, i MMF i EK predviđaju ogroman pad, pri čemu se, primjera radi Crnoj Gori prognozira recesija od čak 14,3 odsto, prenosi “Telegraf Biznis“.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име